Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.12.2021

West Side Story: Steven Spielberg date musicalklassieker meesterlijk up (recensie)

door Chris Craps

Steven Spielbergs bioscoopbewerking van West Side Story resulteert in een ietwat schizofrene kijkervaring. Je voelt immers de sporen van de Robert Wise-filmadaptatie in zowat alle aspecten van de film. De Baard heeft zoveel respect voor de klassieker dat hij het vertikt om een drastische vernieuwing door te voeren. Met andere woorden: geen Moulin Rouge-aanpak, noch Annette-insteek. Wat heeft Spielberg dan wel gedaan? De problematischere aspecten van de Wise-versie uitgegomd en de nogal statische cameraregie met een moderne zwierigheid vervangen.

Spielberg en zijn scenarist Tony Kushner hebben wat destijds werkte onveranderd gelaten: het Romeo & Juliet-verhaal speelt zich nog steeds af in het New York van de jaren vijftig, de bekende muziek en liedjes werden overgenomen en enkele geweldige camerastandpunten van Wise gekopieerd. In de update worden de Sharks echter vertolkt door latino’s in plaats van witte acteurs met een fake tintje, de bendeleden en de politieagenten krijgen wat meer nuance en het probleem van gentrificatie wordt aangekaart.

Spielberg heeft alles correct uitgevoerd en zijn regie van dans en actie is feilloos, maar zijn West Side Story blijft een klassieke – sommigen zullen zeggen  ‘ouderwetse’ – musical die qua acteerwerk en look extreem sixties aanvoelt.  Daar zal de film onterecht voor bekritiseerd worden, want Spielberg heeft altijd gezegd dat als hij ooit een musical zou maken, het een heel klassieke zou worden. Hij heeft woord gehouden en het resultaat is een nog betere versie dan die uit 1961.

>>Klap 

Steven Spielberg toont zijn respect voor de gelijknamige musicalbewerking van Robert Wise uit 1961 door de klassieker up te daten zonder de geweldige elementen aan te passen. Blijft ver weg van moderne musicals zoals Moulin Rouge of Annette en leunt aan bij In the Heights.

Regie Steven Spielberg
Cast Ansel Elgort, Rita Moreno, Corey Stoll
Speelduur 2u36
Vanaf 8 december in de bioscoop