Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.12.2021

Don’t Look Up: DiCaprio & Lawrence mixen Armageddon & Dr. Strangelove (recensie)

door Chris Craps

Adam McKay (The Big Short, Vice) heeft met Don’t Look Up een leuke rampenfilm uit zijn mouw geschud, die wat lijkt op Armageddon, maar dan met de zwartkomische/satirische toon van Dr. Strangelove. De scenarist-regisseur is gelukkig geen Michael Bay, maar helaas ook geen Stanley Kubrick.

Leonardo DiCaprio lijkt hier zijn imago te ondergraven, want hij vertolkt een voor hem heel atypisch personage: de astronoom Randall Mindy is een nogal saaie, aan medicijnen verslaafde professor met twee volwassen zonen die duidelijk last heeft van een midlifecrisis.

Wanneer Mindy en zijn jongere collega Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) het traject van een komeet simuleren, ontdekken ze dat die recht op de aarde afstormt. Ze brengen de Amerikaanse president (Meryl Streep) en haar idiote stafchef – en zoon – (Jonah Hill) op de hoogte, maar die zijn uitsluitend bezig met de herverkiezingen en willen vooral geen ruchtbaarheid geven aan een nakende ramp. Om het doemscenario toch wereldkundig te maken, stappen Mindy en Dibiasky naar de media, die er dan weer infotainment van willen maken. 

McKay is op zijn sterkst wanneer hij banale en catastrofale situaties naast elkaar plaatst. Zo probeert een generaal de astronomen een paar dollars afhandig te maken door hen snacks te verkopen die gratis blijken te zijn. Ook leuk: Ariana Grande als popster die haar privéleven te grabbel gooit om meer cd’s te verkopen.  Zulke grappen zijn zeer representatief voor Don’t Look Up. Bovendien zijn er ook hilarische momenten die verwijzen naar het politieke klimaat onder Trump en de klimaatverandering.

Toch is Don’t Look Up geen zuivere einde-van-de-wereld-satire zoals Dr. Strangelove. McKay hangt zijn film immers op aan de evolutie van zijn hoofdpersonages, wat leidt tot een ietwat sentimenteel einde waar Kubrick  zijn neus voor zou hebben opgehaald.

Wie het oeuvre van McKay een beetje kent, weet dat er op visueel vlak weinig spectaculairs te verwachten is, maar laat dat je niet tegenhouden om deze film mee te pikken. Hij is vrij geestig en de lugubere boodschap – we bereiden ons best voor op het einde van de wereld, want onze leiders zullen toch niet luisteren naar de wetenschappers – klopt als een bus.

>>Klap 

Vice-cineast Adam McKay mixt Armageddon en Dr. Strangelove in deze satire over twee astronomen (DiCaprio en Lawrence) die de wereld willen waarschuwen voor een apocalyps. Met Meryl Streep, Jonah Hill, Ron Perlman en Cate Blanchett in grappige bijrollen. 

Regie Adam McKay
Cast Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep
Speelduur 2u18    
Vanaf 8 december in de bioscoop