Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.09.2020

Watchmen-ster Regina King openhartig over haar historische regiedebuut

door Vertigo

Met haar regiedebuut One Night in Miami schrijft actrice Regina King (If Beale Street Could Talk, Watchmen) meteen geschiedenis. Het is namelijk de eerste film van een Afro-Amerikaanes regisseuse die werd geselecteerd voor het filmfestival van Venetië.

“Afhankelijk van hoe goed de film het doet, zal hij deuren openen of sluiten voor andere zwarte regisseuses,” zei King tijdens een online persconferentie. “Als een vrouw een kans krijgt, maar haar film geen succes is, duurt het jaren voordat een andere vrouw een kans krijgt.”

“Ik ben dankbaar dat One Night in Miami deel uitmaakt van het festival, maar ik wil echt dat hij het goed doet,” vervolgt ze. “Er zijn namelijk heel veel getalenteerde zwarte regisseuses.”

One Night in Miami is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Kemp Powers en gaat over een historisch gesprek over sociaal onrecht tussen Malcolm X, Cassius Clay, soulzanger Sam Cooke en American football-speler Jim Brown uit 1964.

“De gesprekken die zestig jaar geleden werden gevoerd, worden jammer genoeg nog steeds gevoerd,” zegt King en voegt eraan toe dat de film door de dood van George Floyd heel actueel is.

“Toen we de film draaiden, wisten we niet dat we ons in zo’n ontvlambare situatie zouden bevinden,” vervolgt ze. “Het voelt aan alsof het in de sterren stond geschreven. Hopelijk leidt de film tot gesprekken over echte verandering.”

Bron: The Guardian, Deadline