Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.06.2018

Wat vindt de internationale filmpers van Jurassic World: Fallen Kingdom?

door Vertigo

Vanaf vandaag speelt Jurassic World: Fallen Kingdom in de Belgische zalen. In de Verenigde Staten is het nog een paar weken wachten, maar toch mocht de pers al een kijkje nemen en hun mening geven over het vijfde deel in de Jurassic-franchise. Een greep uit de gemengde reacties:

The Hollywood Reporter spreekt over een “rijke en opwindende” film. “Bayona brengt hulde aan klassieke monsterfilms en Spielbergs origineel, maar drukt er zijn eigen stempel op. Zo behandelt hij de monsters als personages en sluit hij zijn publiek op in een huis vol geheimen zoals in zijn regiedebuut The Orphanage.”

Ook IGN herkende de stijl van Bayona en de knipogen naar zijn vorige films, alsook hommages aan het werk van Alfred Hitchcock en aan de klassiekers van Britse horrorstudio Hammer.

EW noemt de film “belachelijk maar doeltreffend”. “Hoe minder je hem probeert te ontleden, hoe meer je ervan zal genieten,” klinkt het nog. “Hij kan zelfs een beetje met zichzelf lachen.”

/Film genoot van de eerste helft, maar vond de tweede minder interessant. Het thema van dierenbescherming leverde aldus hen wel enkel emotionele momenten op.

ScreenDaily vergeleek de film met een “rollercoaster waar je al meermaals hebt opgezeten”, een solide blockbuster waar zowel oude fans als nieuwkomers iets aan zullen hebben.

Variety vindt de film een verbetering ten opzichte van Jurassic World. De sequel neemt zich naar hun mening echter te serieus en verliest de dino’s te veel uit het oog door ze te verweven in een halfbakken “actuele” thriller.

Volgens IndieWire trapt de film met zijn ongeloofwaardige plot en overdosis CGI in dezelfde val als zijn voorganger. Bovendien zou de sequel kritiek geven op het Trump-tijdperk, maar zelf “middelmatigheid op grote schaal brengen en ermee weg komen”.

Tenslotte vraagt The Wrap zich af hoe moeilijk het in godsnaam kan zijn om vluchten voor dino’s op zijn minst een beetje spannend te maken. “De makers behandelen actie en suspense als een bezoek aan de tandarts.”