Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.06.2018

Recensie Jurassic World: Fallen Kingdom

door Steven Tuffin

Eén ding staat vast: de meningen over Jurassic World: Fallen Kingdom zullen enorm verdeeld zijn. Naast mij had iemand het na de vertoning over ‘de Attack of the Clones van de Jurassic-franchise’, terwijl ik eerder richting ‘de Aliens van de dinoreeks’ neigde. Oké, dat laatste is misschien overdreven: J.A. Bayona’s opvolger van Colin Trevorrows monsterhit haalt het niveau van James Camerons supersequel niet. Maar het is lang geleden dat een vervolgfilm het nog zo radicaal over een andere boeg gooide.

Al vanaf de openingssequentie besef je dat er een veel bekwamere kapitein aan het roer staat. Alles wat je ziet en hoort voelt tegelijk grootser en beheerster aan. Bayona gaat ook voor een opvallend grimmige toon. Het eiland waarop de dinosauriërs in alle vrijheid leven sinds de sluiting van het park, staat op het punt vernietigd te worden door een vulkaanuitbarsting. Dat zorgt voor een verhit debat in de mensenwereld: moet men de prehistorische wezens redden en de biologische balans op de bewoonde wereld in gevaar brengen of moet men de dieren aan hun lot overlaten en opnieuw doen uitsterven?

Wat er juist gebeurt, ga ik hier niet verklappen, maar weet dat het niet lang duurt voordat Claire (Bryce Dallas Howard) en Owen (Chris Pratt) zich terug op het eiland bevinden en aan een nieuw dino-avontuur beginnen. Dat resulteert ditmaal echter niet in een duizelingwekkende dosis déjà vu-momenten. Bayona trekt zowel op de gekende locatie als op een gloednieuwe alle registers open om origineel  uit de hoek te komen, met een dinostampede als een van vele imposante hoogtepunten.

Het siert Bayona bovendien dat hij in de logge franchisemachine zijn eigen stem niet is kwijtgeraakt. Zo castte hij Geraldine Chaplin die ook al meedeed in zijn sfeervolle spookfilm The Orphanage en importeert hij ook andere elementen die ervoor gezorgd hebben dat hij ‘de Spaanse Guillermo del Toro’ wordt genoemd. Daarmee doel ik niet alleen op de aanzienlijk hogere huiverfactor, maar ook op de veel emotionelere aanpak – eindelijk nog eens Jurassic-personages waar je écht om geeft.

Sommigen gaan Jurassic World: Fallen Kingdom afdoen als een zoveelste holle blockbuster, maar zij kijken niet verder dan hun neus lang is. Hoewel het klopt dat de dialogen even subtiel zijn als een sloophamer, de score op je inbeukt als een bronstige tiener die eindelijk eens mag en het CGI-departement nog wat extra werkuren had kunnen gebruiken, gaat Bayona zo vakkundig om met die tools van de popcorncinema dat het resultaat zichzelf overstijgt en uitgroeit tot een van de beste sequels sinds Dawn of the Planet of the Apes.

Benieuwd naar de volgende aflevering!

Regie J.A. Bayona

Cast Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum

Speelduur 2u08

Vanaf 6 juni in de bioscoop