Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.12.2014

Waste Land wint Cineuropa Prijs in Les Arcs

door Jimmy Van der Velde

Pieter Van Hees’ psychologische thriller Waste Land heeft op het Europees Filmfestival van Les Arcs de Cineuropa Prijs gewonnen. Het is de eerste internationale award voor de film, het sluitstuk in Van Hees’ trilogie ‘Anatomie van Liefde en Pijn’.

De Cineuropa Prijs is de eerste internationale onderscheiding voor Waste Land, dat ondertussen al een hele reeks indrukwekkende festivals aandeed. De film ging afgelopen zomer in wereldpremière op het internationaal filmfestival van Toronto en reisde daarna verder naar o.a. Busan, Austin, Stockholm en nu ook Les Arcs.

Spilfiguur in Waste Land is de Brusselse inspecteur Leo Woeste die een evenwicht probeert te zoeken tussen zijn job en zijn gezin. Zijn laatste moordzaak drijft hem steeds verder in de grimmige Brusselse woestenij, terwijl de onverwachte zwangerschap van zijn vriendin de spanningen doet toenemen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Jérémie Renier en Natali Broods.

De Cineuropa Prijs wordt door Cineuropa, het online portaal dat de Europese film wereldwijd in de kijker zet, uitgereikt op verschillende filmfestivals doorheen het jaar. Met de onderscheiding wil het portaal films bekronen die – naast hun artistieke kwaliteit – ook de Europese integratie en dialoog in beeld brengen. De winnaar kan rekenen op extra promotie via de website en nieuwsbrieven van Cineuropa. Twee jaar geleden won La cinquième saison van Peter Brosens en Jessica Woodworth al de Cineuropa Prijs, toen ook in Les Arcs.

Voor het eerst werden in Les Arcs ook drie nieuwe Vlaamse speelfilmproducties door hun makers voorgesteld. Dat gebeurde tijdens de Sommet Distributeurs-Exploitants, een jaarlijks ontmoetingsplatform voor Franse distributeurs en bioscoopuitbaters, waar nieuwe films die in de loop van volgend jaar uitkomen werden voorgesteld. Vlaanderen was de eerste regio die de kans kreeg om naast de distributeurs ook enkele nieuwe films voor te stellen. Naast Waste Land ging het om Black, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, en Brabançonne van Vincent Bal.

Bron: VAF