Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.12.2014

Vertigo Goes Classic (9)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 22/12/2014 – 28/12/2014

The Nightmare Before Christmas – 3D (1993) van Henry Selick

Waar? Budascoop te Kortrijk

Wanneer? Dinsdag, 23/12, 20u15

Net als The Sound of Music, It’s A Wonderful Life en Die Hard is deze duistere claymation-klassieker essentieel kijkvoer tijdens de kerstperiode. Het verhaal van Halloweenkoning Jack Skellington die kerst wil organiseren is het geesteskind van Master of Weirdness Tim Burton, maar het tot leven brengen van zijn bevreemdende hersenspinsels liet hij over aan Henry Selick. Het resultaat is een onweerstaanbare wereld die wordt gekleurd door opmerkelijke figuren en onsterfelijke muzikale nummers. What’s this?

 

TRON (1982) van Steven Lisberger

Waar? Cinematek te Brussel

Wanneer? Donderdag, 25/12, 17u30

TRON was een vreemde eend in de bijt tijdens de jaren tachtig. Regisseur Lisberger startte in 1976 met de productie nadat hij werd geïnspireerd door het videospel Pong. De film groeide uit tot één van de eerst computergeanimeerde spektakelfilms. Een succes was de film met Jeff Bridges in de hoofdrol niet, maar veertien jaar later ontvingen de filmmakers wel een Oscar voor het technische hoogstandje.

 

Babette’s Feast (1987) van Gabriel Axel

Waar? Canvas

Wanneer? Vrijdag, 26/12, 20u40

Dit ingetogen en culinair Deens drama ging in 1988 aan de haal met de Oscar voor de Beste Niet-Engelstalige film. Twee zussen verlenen onderdak aan de Franse vluchtelinge Babette, die besluit het dorpje waar ze vertoeft te trakteren op een nooit gezien feestmaal. Om duimen en vingers bij af te likken.

 

The Wizard of Oz (1939) van Victor Fleming

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Vrijdag, 26/12, 14u30

Een monumentale Hollywoodklassieker die geen introductie nodig heeft. Zing samen met Judy Garland uit volle borst en geniet.

 

Ghostbusters (1984) van Ivan Reitman

Waar? VIER

Wanneer? Zondag, 28/12, 14u20

Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson nemen het op tegen onsympathieke New Yorkse spoken in deze entertainende topper uit de eighties. De soundtrack, de acteurs en de Stay Puft Marshmallow Man zijn ingrediënten die resulteren in een geweldig comedy-avontuur. Who you gonna call?

 

@TheJimeister