Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.12.2020

Wanda Collective roept VAF op om in te zetten op diversiteit en gelijkheid

door Vertigo

Het Vlaams Audiovisueel Fonds stelt deze week de opvolger van intendant Erwin Provoost aan. In een open brief roept het Wanda Collective, een vereniging van regisseuses die zich inzet voor meer diversiteit en gelijkheid in de Vlaamse filmsector, op om iemand te kiezen die een nieuw cultureel evenwicht wil creëren.

“Als het Vlaams Audiovisueel Fonds een leidinggevende en een ambitieuze positie wil innemen, moet het de vaandeldrager worden van een inclusieve filmsector die een gelijkekansenbeleid verwezenlijkt,” staat te lezen. “Daarbij is de keuze voor de gepaste persoon (v/m/x) ontegensprekelijk van groot belang.”

Volgens het Wanda Collective is er door onder meer de #MeToo- en Black Lives Matter-bewegingen en de besparingen in de Vlaamse cultuursector ruimte ontstaan voor discussies over ‘ongelijkheid, beeldvorming, institutioneel racisme en seksisme’.

In de brief wordt er verwezen naar initiatieven in het buitenland, waaronder de grotere focus op inclusie en gendergelijkheid van het Sundance Film Festival en het filmfestival van Cannes.

“Filmfestivals, musea en bedrijven zetten volop in op diversiteit in genderidentiteit, sociale klasse, mensen met een fysieke beper­king, leeftijd, kleur, etniciteit, religie en seksuele geaardheid in de samenstelling van hun team, leidinggevende functies en hun programmatie,” schrijft het Wanda Collective.

De vereniging is er ook van overtuigd dat veelzijdigheid betere films oplevert: “Meerdere perspectieven maken producties rijker en vullen de aanwezige perspectieven beter aan. Een diverse werkvloer creëert­ een veilige werkcultuur van uitwisseling en nieuwe inzichten. En een goed voorbeeld doet goed volgen.”

Bron: De Standaard