Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.04.2021

Wall Street voorspelt snel einde crisis Amerikaanse bioscoopsector

door Vertigo

Nu de Amerikaanse box-office door Godzilla vs. Kong nieuw leven is ingeblazen, ziet de toekomst van de bioscoopsector er volgens verschillende Wall Street-bedrijven veelbelovend uit.

Zo blijkt uit een peiling van MKM Partners dat 57 procent van de Amerikanen die voor de coronacrisis minstens één keer per jaar naar de bioscoop gingen bereid zijn om binnenkort terug te keren.

Daarvan plant 46 procent een bezoek binnen de komende drie maanden en 72 procent binnen de komende zes maanden. Analist Eric Handler van MKM Partners noemt het een beloftevolle start in de aanloop naar 2022.

“De bioscoopsector is er stilaan bovenop aan het raken,” zegt Handler. “Het volledige herstel zal nog een groot deel van 2021 in beslag nemen.”

Michael Pachter van Wedbush Securities voorspelt dat de Amerikaanse bioscopen in de laatste maanden van 2021 weer op volle toeren zullen draaien.

Pachter verwacht dat de box-office-opbrengst in het vierde kwartaal van 2021 iets minder dan 2 miljard dollar zal bedragen, in vergelijking met 2,9 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2019.

“Dat is nog maar een voorzichtige schatting,” zegt Pachter. “We gaan ervan uit dat er heel veel vraag naar bioscoopbezoeken met vrienden en andere activiteiten buitenshuis zal zijn van zodra de bevolking grotendeels gevaccineerd is.”

Wat 2022 betreft, denkt Pachter dat de totale Amerikaanse box-office-opbrengst 10 procent minder zal bedragen dan in 2019. Eric Wold van B. Riley is optimistischer en schat dat het slechts 8 procent minder zal zijn.

Wold voegt eraan toe dat de totaalopbrengst in 2023, wanneer de bioscoopsector weer stabiel is, zelfs 6 procent hoger zal liggen dan in 2019.

Tot slot vindt Wold het positief dat sommige films naar de tweede helft van 2021 of begin 2022 werden uitgesteld. “Studio’s willen dat hun films beschikbaar zijn wanneer de beperkingen van de bezoekersaantallen worden versoepeld en meer mensen ze kunnen zien,” zegt hij. “Daar hebben de bioscopen uiteindelijk evenveel baat bij.”

Bron: Deadline