Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.02.2019

Waarom Spike Lee met Jordan Peele in zee ging voor BlacKkKlansman

door Vertigo

Spike Lee ging voor zijn Oscargenomineerde film BlacKkKlansman in zee met producent Jordan Peele omdat hij onder de indruk was van zijn regiedebuut Get Out. “Ik stond versteld,” zei Lee, “en merkte dat de film zowel bij zwarte als blanke mensen aansloeg.”

“Ook internationaal deed hij het heel goed,” vervolgde hij. “Nochtans wordt over films met zwarte mensen altijd het tegendeel beweerd. Daar hebben Get Out en Black Panther een einde aan gemaakt.”

Peele zelf ziet het anders: “Te weinig zwarte mensen krijgen de kans om een film te maken. Bovendien wordt niet gesproken over het aantal blanke films dat in de rest van de wereld niet scoort.”

Over zijn Oscarnominatie voor Beste Regisseur heeft Lee gemengde gevoelens. “Ik was blij,” zei hij,” maar dat had veel te maken met de nominaties van mijn componist Terence Blanchard, acteur Adam Driver en monteur Barry Brown. De eerste twee werden nog nooit eerder genomineerd.”

“Als artiest moet je echter opletten dat je geen awards gaat najagen,” voegde hij eraan toe. “Dat komt je kunst niet ten goede. Je geeft namelijk een groepering de macht om een waarde toe te kennen aan je werk. Stelt mijn oeuvre echt niks voor omdat ik nog nooit een Oscar gewonnen heb?”

Bron: The Playlist