Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.07.2019

Vooraanstaande filmkenners snoeihard voor nieuwe aanpak Cinema Canvas

door Vertigo

Filmkenners Patrick Duynslaegher, criticus en voormalig artistiek directeur van het Film Fest Gent, en Wouter Hessels, docent filmgeschiedenis aan het RITCS Brussel en KASK Antwerpen, hebben in een opiniestuk in De Morgen kritiek geuit op Cinema Canvas.

Het tv-programma ging in de zomer van 2017 van start met een selectie kunstzinnige films die telkens werden ingeleid met een gesprek. Bovendien vonden er ook livevertoningen plaats op groot scherm in open lucht.

Anno 2019 blijft enkel de film over en dat betreuren Duynslaegher en Hessels. “Uiteraard is de film het allerbelangrijkst – dat staat buiten kijf – maar de openbare omroep heeft toch ook een culturele en educatieve opdracht?” staat te lezen.

“We geven al jarenlang lessen en lezingen over film in diverse instituten en voor organisaties met een jong en minder jong doelpubliek. We schrijven en discussiëren ook graag en gretig over film. Onze ervaring leert ons dat mensen vaak zin hebben in of soms nood hebben aan een woordje uitleg zonder dat die extra duiding belerend of betweterig hoeft te zijn.”

“De edities 2017 en 2018 van Cinema Canvas toonden aan dat een levendig en enthousiasmerend gesprek mensen kan stimuleren tot het bekijken van minder evidente films.”

De twee hopen dan ook dat de openbare omroep het programma in ere herstelt.

Bron: De Morgen