Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.12.2019

Vlaamse cinema heeft teleurstellend jaar achter de rug

door Vertigo

De Vlaamse cinema heeft na een barslecht 2017 en een hoopvol 2018 een teleurstellend jaar achter de rug. F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma! werd na slechts één weekend met 131.500 bezoekers meteen de succesvolste film van 2019. Vorig jaar ging die eer naar Patser met 366.113 bezoekers.

Op de totale bezoekersaantallen van 2019 blijft het nog wachten, maar sowieso deden films als De Patrick (28.264 bezoekers) en The Best of Dorien B. (minder dan 5.000 van de gehoopte 20.000 bezoekers) het niet goed.

Successen als Torpedo (ongeveer 100.000 bezoekers) en F.C. De Kampioenen 4 (170.000 bezoekers tot nu toe, mogelijk 275.000-300.000 volgende week) deden onder voor Patser en de andere toppers van 2018 Niet schieten! (357.283 bezoekers), FC De Kampioenen 3: Forever (286.333 bezoekers) en Girl (249.025 bezoekers).

Erwin Provoost, de intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds, zegt in De Morgen dat één of twee successen het verschil kunnen maken en dat de cijfers beter per drie jaar bekeken worden. “Dan zijn er toch een paar uitschieters,” zegt hij.

Mogelijk zitten ook de kleine budgetten van de Vlaamse films er voor iets tussen. Zo hadden Patser, Niet schieten! en Girl samen een gemiddeld budget van 2,5 miljoen euro, terwijl dat voor buitenlandse hits gemiddeld 108 miljoen euro is.

“Dat toont dat de strijd ongelijk is,” zegt Provoost. “Het wordt steeds moeilijker om de Vlaamse film Europees te positioneren, omdat het inhoudelijk sterk genoeg moet zijn, vaak met een klein budget tot stand komt en niet over de promobudgetten van Hollywood beschikt. Ik geloof dat Vlamingen graag naar Vlaamse films kijken, zowel commerciële als arthouse. Maar we moeten nadenken hoe we dat publiek willen blijven bereiken.”

Ook de opkomst van streamingdiensten en het voortdurend duurder worden van de bioscooptickets speelt volgens Provoost een rol. “Een film die net niet goed genoeg was, lokte vroeger nog kijkers,” zegt hij. “Maar vandaag is net goed niet goed genoeg. Waar mensen nog de verplaatsing voor doen, zijn de must-sees en event films die ze samen willen beleven of waar ze achteraf over willen nakaarten.”

F.C. De Kampioenen-regisseur Jan Verheyen is het daarmee eens. “Als je op Netflix naar een middelmatige film kijkt, denk je: ach, morgen beter. Maar wanneer je naar de bioscoop gaat, 10,30 euro betaalt voor een ticket, 40 cent om pipi te doen, 2,5 euro voor een flesje water en dan een middelmatige film ziet: dan voel je je bekocht.”

“Die mensen gaan een half jaar niet meer naar de bioscoop,” vervolgt hij. “We zullen als makers dus ons stinkende best moeten doen om films te draaien waarvoor mensen zich willen verplaatsen, én blij zijn dat ze geweest zijn.”

Bron: De Morgen