Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.12.2021

Vlaams filmtijdschrift Fantômas verliest VAF-steun

door Vertigo

Het Vlaamse filmtijdschrift Fantômas laat in een persbericht weten dat de publicatie niet langer op steun van het VAF kan rekenen. Hieronder vind je het volledige persbericht:

“Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kende Fantômas op 5 juli 2021 opstartsteun toekende, en daarbij de “goed onderbouwde visie op filmkritiek” en het “langetermijnbeleid” prees, heeft het nu vijf maanden later besloten de werking in 2022 niet te steunen. Fantômas zet echter door.

Een bloeiende filmcultuur heeft baat bij een diverse kritische reflectie. Die vertaalt zich bij ons in essays over de tendensen die film tot film maken, in recensies die vanuit liefde het engagement met het kunstwerk aangaan, in vertoningen en live gesprekken over film, en – straks, zo niet morgen dan toch overmorgen – in podcasts en video-essays. In een film- en medialandschap dat continu wijzigt, is het niet altijd mogelijk de tijd te nemen om stil te staan bij die veranderingen. De opzet van Fantômas is om net dat te doen. Ook om die intentie tot volle wasdom te laten komen, is er tijd nodig.

Voor z’n diversiteit aan filmkritische betrokkenheid kan Fantômas rekenen op een bonte verzameling ervaren en opkomende medewerkers. Fantômas draagt het filmkritische vak hoog in het vaandel. We geven jonge schrijvers de kans om binnen een professioneel kader hun pen te scherpen, hun blik te oefenen én de resultaten daarvan te publiceren. Fantômas wil de critici van morgen helpen vormen en tegelijk zelf voortdurend alert gehouden worden.

Dat kan echter enkel op duurzame wijze binnen een kader dat professionele ontwikkeling en de daarbij horende billijke vergoedingen mogelijk maakt. Met het stopzetten van de subsidies komt er geen einde aan Fantômas, maar wel aan een niveau van verloning dat onze jonge en diverse groep schrijvers fair beloont voor de tijd die ze vrij maken, tijd die filmkritiek verdient.

Het filmkritische engagement van Fantômas blijft, hoewel de precariteit van alle medewerkers ons zorgen baart.”

Lees meer over: