Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2016

#VertigoRewind: maart 2016

door Steven Tuffin

Omdat de eindejaarsperiode traditioneel een tijd van bezinning is, blikt onze hoofdredacteur uitgebreid terug op het filmjaar 2016. Ziehier zijn persoonlijke overzicht van het Belgische bioscoopaanbod van maart.

Anomalisa

Dat animatie niet enkel for kids is, weten we ondertussen allemaal. Maar wat de heerlijk eigenzinnige Charlie Kaufman flikte met het stop-motiondrama Anomalisa, had ik voordien niet voor mogelijk gehouden. Of hoe een klein leger poppetjes mijn hart aan diggelen sloeg.

 

Belgica

Belgica zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan om de verkeerde redenen. Iedereen lijkt namelijk wel te weten waarom Felix van Groeningens relaas van twee broers die het Gentse nachtleven op zijn kop zetten teleurstelde aan de kassa. Iedereen lijkt echter te vergeten dat deze wilde audiovisuele rit wel eens de coda van ‘de Vlaamse periode’ van de rasfilmer zou kunnen blijken.

 

Batman v Superman: Dawn of Justice

Het is ondertussen geen geheim meer dat ik Batman v Superman: Dawn of Justice niet zo hard haat als de gemiddelde genrefanaat. In tegenstelling tot de huurlingregisseurs van Marvel gaat blockbusterauteur Zack Snyder voor pure popcornpoëzie in plaats van makke middelmaat. Dat je er knettergek van wordt, moet je er wel bijnemen.

 

Eddie the Eagle

Een film die mijn hart onverwacht stal, was Eddie the Eagle. Dit op feiten gebaseerde from zero to hero-verhaal over een onverbeterlijke kluns die het wilde maken als Olympisch skikampioen, moet het hebben van de ontwapenende vertolkingen van Taron Egerton en Hugh Jackman, en de voelbare invloed van producent Matthew ‘Kingsman’ Vaughn.

 

Close but no cigar: Room, 10 Cloverfield Lane
No cigar: Louder Than Bombs, Moonwalkers, Kung Fu Panda 3
In te halen: Gods of Egypt (Is-ie echt zó slecht?)

 

De overige #VertigoRewinds vind je hier!
Stemmen op de Vertigo Awards kan je hier!