Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.12.2016

#VertigoRewind: februari 2016

door Steven Tuffin

Omdat de eindejaarsperiode traditioneel een tijd van bezinning is, blikt onze hoofdredacteur uitgebreid terug op het filmjaar 2016. Ziehier zijn persoonlijke overzicht van het Belgische bioscoopaanbod van februari.

Zootropolis

Een van mijn absolute favorieten van 2016 bereikte reeds vroeg in het jaar de zalen. Ik heb het over Zootropolis, de animatieknaller waarmee Disney andermaal onderlijnde dat het Pixar stevig aan het bijbenen is. Van de onvergetelijke personages over de ode aan L.A. Confidential-achtige detectivefilms tot de boodschap over verdraagzaamheid: what’s not to like?


Deadpool

Een andere aangename verrassing was Deadpool, de subversieve superheldenfilm die bijna even leuk was als de marketingcampagne die eraan vooraf ging. De grappen en grollen van hoofdacteur Ryan Reynolds misten amper doel, alleen de look van de film had iets minder tweederangs actie en iets meer Kick-Ass mogen zijn.


The Assassin

Met The Assassin had ik het dan weer onverwacht moeilijk. Ik zag de wuxia-prent van Hou Hsiao-Hsien tweemaal omdat ik schrik had dat ik de eerste keer iets gemist had. Dat bleek echter niet geval. De beelden stralen een ongeziene dichterlijkheid uit, maar aan het verhaal valt geen touw vast te knopen. Ik begrijp dat dat niet altijd het geval moet zijn, maar hier speelde het me echt parten.

 


Spotlight

Spotlight, de winnaar van de Oscar voor Beste Film, is een goed voorbeeld van de woelige cinematijden waarin we leven. Wat door velen werd afgedaan als een saaie televisiefilm, won meer dan terecht de Oscar voor Beste Film. Niet alleen vanwege zijn thematiek, maar ook omwille van de oldskool aanpak. De ingetogen regie geeft het beklijvende verhaal en de fantastische cast immers de perfecte ademruimte.

 

Not even close: Steve Jobs en Hail, Caesar!

Dringend in te halen: 45 Years.

Stemmen op de Vertigo Awards kan je hier.

De #VertigoRewind van januari 2016 vind je hier.