Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.12.2016

#VertigoRewind: januari 2016

door Steven Tuffin

Omdat de eindejaarsperiode traditioneel een tijd van bezinning is, blikt onze hoofdredacteur uitgebreid terug op het filmjaar 2016. Ziehier zijn persoonlijke overzicht van het Belgische bioscoopaanbod van januari.

The Hateful Eight

“Laten we het jaar maar meteen beginnen met een knal”, was een goede leuze geweest voor The Hateful Eight. In mijn ogen was de bloederige western van Quentin Tarantino een ware return to form na de groteske grappen en grollen van Inglourious Basterds en Django Unchained.


Problemski Hotel

Al even verrassend vond ik Problemski Hotel, de Dimitri Verhulst-verfilming van docu-legende Manu Riche. Na de niet al te warme ontvangst door sommige van mijn collega’s, omarmde ik deze zwart-komische vluchtelingentragedie vol fantastische vertolkingen, knettergekke situaties en onvergetelijke dialogen. Met een duizelingwekkend decor als kers op de taart.


The Revenant

The Revenant ervaarde ik dan weer als typische Iñárritu: het ziet er allemaal ongelooflijk goed uit, maar ondanks de spaarzame dialogen en het aangename ritme ademt het geheel de drammerigheid van een donderpreek uit. Gelukkig leverde deze The Passion of the Leo de Titanic-ster eindelijk een Oscar op.


Creed

Bijna was ik Creed vergeten, het ultieme bewijs dat de Hollywoodhype rond sequel/remake-mutaties à la Jurassic World en The Force Awakens ook daadwerkelijk knallers van films kan opleveren. Ryan Coogler en Michael B. Jordan bewezen na hun indie-hit Fruitvale Station dat ze klaar waren voor de big league.


Close but no cigar: 
Joy, Carol, The Danish Girl.

Vergeet niet om hier op de Vertigo Awards te stemmen!