Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.10.2020

Vertigo-voorwoord: Leve de distributeurs, bioscopen en filmfestivals die hun nek uitsteken

door Steven Tuffin

Als kind van de jaren tachtig was ‘When the going gets tough, the tough get going’ een uitdrukking waar ik onmogelijk omheen kon. De toenmalige popster Billy Ocean scoorde een monsterhit met die titel en als jonge filmfreak was ik verlekkerd op de bijbehorende videoclip, waarin beelden zaten van de actiekomedie The Jewel of the Nile met Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito in de hoofdrollen.

Maar terug naar de uitdrukking. Die betekent zoveel als: wanneer het moeilijk wordt, steken de taaisten onder ons een tandje bij. In het begin van de coronacrisis was dat natuurlijk vooral van toepassing op het zorgpersoneel, dat in mijn ogen veel meer verdiende dan een dagelijks applausje. Nu echter duidelijk is dat de filmsector nog maandenlang klappen zal krijgen door de maatregelen die getroffen werden in de strijd tegen covid-19, zou ik ook graag de schijnwerpers richten op de mensen die ervoor zorgen dat we nog steeds van de cinema-ervaring kunnen genieten.

Dan denk ik aan de eerste plaats aan de onafhankelijke distributeurs. Die durven, in tegenstelling tot het gros van de grote studio’s, wel films uit te brengen. Of alle bioscopen groot en klein, die alles op alles zetten om van het cinemabezoek een superveilig uitstapje te maken. Mag ik zeker ook niet vergeten: Film Fest Gent, het Holebifilmfestival en alle andere organisaties die hun nek uitsteken om ook dit najaar duizelingwekkende filmevenementen op poten te zeten.

Het is dankzij hen allemaal dat wij dit uitzonderlijke dubbelnummer hebben kunnen maken en dat ik zoals gewoonlijk kan afsluiten met een welgemeend ‘Tot in de cinema!’.

STEVEN TUFFIN
HOOFDREDACTEUR

Lees meer over: