Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.10.2020

Internationale bioscoopketens krijgen klappen op de beurs

door Vertigo

Na het uitstel van No Time to Die en de sluiting van Cineworld in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten krijgen verschillende bioscoopketens klappen op de beurs.

Zo zijn de aandelen van Cineworld met 40 procent in waarde gedaald, die van AMC met 11 procent en die van Cinemark met 13 procent.

Ook het Belgische Kinepolis deelt in de brokken met een daling van 11,4 procent. In tegenstelling tot Cineworld en AMC bezit Kinepolis echter het grootste deel van zijn bioscopen en moet er dus geen huur worden betaald.

Bovendien heeft Kinepolis relatief weinig schulden, waardoor de keten het volgens KBC-aandelenanalist Guy Sips nog achttien maanden zou kunnen volhouden. Bij Kinepolis wordt er sowieso niet nagedacht over een sluiting.

“We maken nog geen winst, maar we verliezen nu ­minder geld dan ­tijdens de lockdown, toen we volledig dicht waren,” zegt Kinepolis-woordvoerster Anneleen Van Troos in De Standaard. “We verwachten de ­komende weken of maanden opnieuw break-even te draaien.”

“Ook de bezettingsgraad zit in stijgende lijn,” vervolgt ze. “Deze zomer hadden we maar 20 tot 25 procent van ons normale aantal bezoekers. De voorbije ­weken is dat toch op­gelopen naar 35 tot 50 procent.”

Van Troos voegt eraan toe dat het gebrek aan blockbusters doorweegt, maar dat er gelukkig binnenkort Belgische titels zijn zoals de Studio 100-films 100% Wolf en K3: Dans van de Farao.

Stadsbioscopen zoals Sphinx in Gent zijn er erger aan toe. “Ik kan de dringendste facturen voorlopig nog betalen,” zegt uitbater Patrick Deboes. “Het aantal bezoekers is gehalveerd. Andere inkomsten, zoals de zalenverhuur aan scholen, zijn nog sterker gedaald. ”

“Ondertussen lopen de huur en de andere kosten wel door,” vervolgt hij. “Ons café draaide, dankzij het grotere terras, wel nog ­behoorlijk. Een nieuwe verstrenging van de maatregelen zou voor ons echter nefast zijn.”

Verder dalen ook de aandelen van bedrijven als IMAX (3 procent) en Barco (6,85 procent) in waarde. Barco levert digitale filmprojectoren aan onder meer Cineworld.

Bron: De Standaard, Dark Horizons

Lees meer over: