Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.12.2020

Vertigo-flashback 2020: mei

door Vertigo

Nadat fans jarenlang campagne voerden voor een director’s cut van Zack Snyders Justice League, werd het project in mei officieel aangekondigd.

Snyders fans reageerden uitzinnig en al snel werd er ook geijverd voor director’s cuts van David Ayers Suicide Squad en meer. Snyder zelf ging meteen aan de slag met een duizelingwekkend budget en deelde een eerste voorsmaakje.

De Snyder Cut zal te zien zijn op de streamingdienst HBO Max. Die werd op 27 mei gelanceerd in de Verenigde Staten met meer dan zeshonderd films, waaronder werk van Studio Ghibli en na veel onzekerheid de Harry Potter-franchise.

Nog geen maand na de lancering zat de streamingdienst Quibi dan weer in de problemen en leek af te stevenen op een fiasco. Volgens medeoprichter Jeffrey Katzenberg lag de valse start aan de coronacrisis.

De pandemie bleef sowieso lelijk huishouden. Zo werd na maanden van onzekerheid onthuld dat het filmfestival van Cannes in 2020 niet fysiek zou doorgaan. In plaats daarvan zouden enkele films het label ‘Cannes 2020’ krijgen en vertoond worden op andere festivals.

Ondertussen gingen de Chinese bioscopen weer open en werden er overal ter wereld, waaronder in België, plannen gesmeed om hun voorbeeld te volgen.

Daar kwamen uitgebreide veiligheidsmaatregelen bij kijken, die verschilden van land tot land. Midden mei verwelkomden de eerste Amerikaanse en Europese bioscopen opnieuw bezoekers.

Christopher Nolan zette tegelijkertijd alles op alles om met Tenet de box-office weer op gang te trappen, maar Warner Bros. hield de boot af en overwoog verschillende scenario’s.

Tom Cruise plande al zijn volgende blockbuster, de eerste fictiefilm in de ruimte en strikte zijn Edge of Tomorrow-regisseur Doug Liman. Zowel de NASA als de Belgische astronaut Dirk Frimout reageerden enthousiast.

Verschillende Hollywoodgezichten waagden zich in quarantaine aan nieuwe projecten. Roger Deakins begon een podcast, David Lynch presenteerde een weerbericht op YouTube en Sam Neill maakte enkele hilarische kortfilms.

Ook in mei gingen verschillende filmfiguren heen, namelijk Anchorman-acteur Fred Willard, Humpday-regisseuse Lynn Shelton en de legendarische Franse acteur Michel Piccoli.