Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2015

Vertigo in Berlijn: blog 2

door Ruben Nollet

We mogen van geluk spreken dat de 65e Berlinale nog maar een paar dagen ver is. De onvermijdelijke vermoeidheid die een mens na vele dagen in een donkere zaal besluipt, vormt voorlopig geen probleem om een ‘uitdagendere’ film te bekijken. Dat kwam in het geval van Knight of Cups, de nieuwe van Terrence Malick, bijzonder goed uit. Sinds het – terechte – succes van The Tree of Life heeft de beroemdste filmkluizenaar ter wereld de moed opgevat om steeds verder te gaan in zijn oogstrelende filosofische contemplaties. Dat merkten we al in To the Wonder, en dat blijkt a fortiori uit Knight of Cups.

De hoofdrol is voor Christian Bale. Hij speelt een gerespecteerde Hollywoodacteur die worstelt met een diepe, existentiële crisis. Niets geeft nog betekenis aan zijn leven, hoeveel hij ook verdient, hoeveel extravagante feestjes hij ook bijwoont en hoeveel liefjes hij ook verzamelt. Dat is ongeveer wat Malick twee uur lang laat zien, waarbij hij de dialogen tot een minimum beperkt en de personages aan het woord laat via zijn typisch iele fluistervertelstem. Knight of Cups raakt nu en dan wel een emotionele snaar, maar naar Malick-normen krabt hij vooral aan de oppervlakte. Om niet te zeggen dat hij bij momenten naar zelfparodie neigt.

https://www.youtube.com/watch?v=SI2j1FHCjtM

Het hoofdpersonage in Mr. Holmes laat zijn gedachten ook uitgebreid waaien, maar daar heeft hij een heel andere reden voor. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het om Sherlock Holmes, zij het een incarnatie die we nog nooit hebben gezien. Deze Sherlock is 93 jaar oud, woont al 30 jaar op het platteland en begint zijn geheugen te verliezen. Als laatste daad wil hij bepaalde zaken rechttrekken. Zijn goeie vriend John Watson heeft altijd hun avonturen in verhaalvorm gegoten, maar hij durfde zich daarbij de nodige dichterlijke vrijheden veroorloven. Sherlock wil nu hun allerlaatste zaak zelf vertellen, ook al omdat die niet afgelopen is zoals hij gehoopt had. Enig probleem: hij weet niet goed meer wat er toen gebeurd is.

Regisseur Bill Condon deed voor de rol van Sherlock een beroep op zijn goeie vriend Ian McKellen, met wie hij eerder het prachtige Gods and Monsters draaide. Die casting is perfect, maar ondanks de sfeervolle en elegante aanpak grijpt Mr. Holmes zelden naar de keel. De film draait dan ook om een mysterie dat per definitie niet spectaculair of actierijk is: Sherlock Holmes zelf.

Blog 1 vind je hier!

@Rubennollet