Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.08.2021

Val Kilmer bootst stem na met artificiële intelligentie na verlies door keelkanker

door Vertigo

Naar aanleiding van de release van Val, een documentaire over zijn leven en carrière, heeft Val Kilmer samen met het softwarebedrijf Sonantic zijn stem nagebootst.

De Top Gun– en Heat-acteur kan niet meer spreken nadat hij in 2014 voor keelkanker werd behandeld en zijn stem werd nagemaakt dankzij uren aan archiefmateriaal van Kilmer en artificiële intelligentie.

Kilmers stem is niet in Val te horen, maar wel in een promofilmpje van Sonantic. De kans bestaat ook dat de acteur ze voor persoonlijke en professionele doeleinden zal kunnen gebruiken.

“Ik ben het hele team van Sonantic dankbaar voor het meesterlijk recreëren van mijn stem op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden,” laat Kilmer weten.

“In staat zijn om te communiceren is de kern van het menselijk bestaan en de neveneffecten van keelkanker maakten het voor anderen moeilijk om me te begrijpen,” vervolgt hij.

“De kans om mijn verhaal te vertellen met een stem die authentiek en vertrouwd aanvoelt, is een heel bijzonder geschenk,” voegt hij eraan toe.

Bron: IndieWire

Lees meer over: