Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2021

Universal noemt lange bioscoopwindow nieuwe Christopher Nolan uitzondering

door Vertigo

Onlangs werd bericht dat Christopher Nolan de handen in elkaar slaat met Universal voor een film over fysicus J. Robert Oppenheimer en de ontwikkeling van de atoombom. Een van de voorwaarden die Nolan naar verluidt stelde, was dat de film een exclusieve bioscooprelease van 90 tot 120 dagen zou krijgen.

Nu heeft studiohoofd Donna Langley bevestigd dat de nieuwe Nolan inderdaad een uitzondering zal zijn op Universals releasestrategie, waarbij films slechts 17 tot 31 dagen in de zalen lopen voordat ze op VOD- of streamingplatformen verschijnen.

“Christopher Nolan is een van drie regisseurs die in een aparte categorie zit,” zegt Langley en voegt eraan toe dat de exclusieve bioscoopwindow voor films van andere studio’s korter zal zijn dan 30 tot 45 dagen. “Dat is gewoon praktischer.”

Verder voorspelt Langley dat de bezoekersaantallen in de bioscopen 20 procent lager zullen liggen dan voor de coronacrisis. “Het zal lang duren voordat ze weer het niveau van voor de pandemie hebben bereikt,” zegt ze.

Naar aanleiding van de debatten over de verloningen van cast- en crewleden in het streamingtijdperk, iets dat onder meer te sprake kwam door Scarlett Johanssons rechtszaak tegen Disney, zegt Langley dat Universal van film tot film bekijkt hoe zijn medewerkers worden vergoed.

“Het bioscooplandschap is volop aan het veranderen,” vervolgt ze. “Binnen een jaar zal het er onvermijdelijk anders uitzien dan vandaag.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: