Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.07.2018

Under the Skin-regisseur Jonathan Glazer maakt Holocaustfilm

door Vertigo

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Jonathan Glazer de sciencefictionfilm Under the Skin met Scarlett Johansson uitbracht, maar in de tussentijd heeft de regisseur niet stilgezeten. Hij is namelijk al enige tijd bezig met de voorbereidingen van zijn volgende project: een film over de Holocaust die zich afspeelt in Auschwitz.

Glazer liet zich daarvoor niet inspireren door de slachtoffers van het concentratiekamp, maar wel door de omgeving. “Als kind zag ik foto’s van de Tweede Wereldoorlog,” zei hij, “en wat mij enorm aangreep waren de gezichten van de omstaanders, de toekijkers, de medeplichtigen, de gewone Duitsers. Ik vroeg mij af hoe het mogelijk is dat iemand daar gewoon op staat toe te kijken. Sommige leken precies plezier te hebben in het spektakel, het circusaspect.”

Details over de plot wou Glazer niet kwijt, maar hij zei wel dat Auschwitz zelf het hoofdpersonage is. “Ik heb veel verhalen gezien die zich om het even waar hadden kunnen afspelen,” zei hij. “Zodra je een plot bepaalt, herleid je Auschwitz tot een plek en wordt het enkel de context van de film. Dat wilde ik niet doen. Ik vond dat verkeerd.”

Aangezien de regisseur zelf uit een joodse familie komt en naar een joodse school ging, vat hij het onderwerp niet licht op. Hij heeft dan ook heel wat onderzoek gedaan naar de ethiek achter het maken van een Holocaustfilm. De opnames zouden volgende zomer van start moeten gaan voor een release in 2020.

Bron: The Playlist