Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.01.2024

Un silence: Joachim Lafosse vertrekt opnieuw van feiten voor beklijvend psychologisch portret (recensie)

door Chris Craps

De Brusselse cineast Joachim Lafosse maakte de laatste jaren straffe films en dat zijn cinematografische vuur nog lang niet geblust is, blijkt uit zijn nieuwe drama. Zoals À perdre la raison steunt Un silence op een beruchte Belgische rechtszaak, ditmaal die rond Victor Hissel.

Hissel was de advocaat van de ouders van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. Australisch speurwerk leidde het parket van Luik echter tot bij hem en er werd kinderporno op zijn computer gevonden. Onderzoeksmateriaal volgens Hissel. Een jaar later gebeurde er een enorm drama. Wie al van Hissel gehoord heeft, weet waarover het gaat.

Lafosse lijkt er vanuit te gaan dat heel wat mensen nog nooit van de zaak gehoord hebben. Het duurt immers vrij lang voor hij concrete informatie geeft. Zo begint hij met Astrid (Emmanuelle Devos), de echtgenote van advocaat François (een geweldige en zeer moedige vertolking van Daniel Auteuil) die aan het parket context moet geven voor een niet nader genoemd incident.

Vervolgens worden in flashback de relaties getoond tussen François, Astrid en zoon Raphael in een ommuurd landhuis belegerd door persmuskieten. Hoe verder je in het verhaal kruipt, hoe meer informatie je krijgt over de familie, die veel complexer is dan we aanvankelijk konden vermoeden, maar ook over het verleden van François.

Die aanpak zorgt voor nuance, een enorme geheimzinnigheid – toch voor toeschouwers die de zaak niet kennen – en voor een complexe karakterstudie. Door mondjesmaat informatie te geven worden de drie centrale personages immers als een ui ontdaan van hun lagen. Lafosse toont vooral en oordeelt nooit. Hij geeft je geen concrete afsluiter, maar wel alles in handen om zelf een bevredigende resolutie te bedenken.

Un silence is nog maar eens het bewijs dat Lafosse tot de top van de Europese filmmakers behoort, zeker na À perdre la raison, L’économie du couple en Les intranquilles. Ooit wint hij een Gouden Palm.

>>Klap

De Brusselse regisseur Joachim Lafosse baseerde zich op de zaak Victor Hissel, de advocaat van de ouders van Julie en Melissa, voor een portret van een beschadigde man die zijn familie mee in de afgrond sleurt.

Regie Joachim Lafosse
Cast Daniel Auteuil, Emmanuelle Devos, Matthieu Galoux
Speelduur 1u39
Vanaf 24 januari in de bioscoop

Lees meer over: