Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.01.2024

King’s Land: Mads Mikkelsen schittert in mix van popcornpret en klassiek boerendrama (recensie)

door Chris Craps

Regisseur Nikolaj Arcel en acteur Mads Mikkelsen, het Deense team achter het schitterende historische drama A Royal Affair, vormen opnieuw een ijzersterk tandem voor het boerendrama King’s Land – of Deense western, zo je wil.

Mikkelsen vertolkt de ex-militair Ludvig Kahlen die anno 1755 van het koninklijke hof de toestemming krijgt om het dorre land in Jutland te bewerken. In ruil wil hij een adellijke titel. Ter plaatse komt hij in conflict met de aristocratische magistraat Frederik de Schinkel, die vindt dat het land zijn eigendom is. Kahlen wil echter van geen wijken weten.

Het min of meer waargebeurde verhaal doet wat denken aan dat van Clint Eastwoods western The Outlaw Josey Wales, in de zin dat Kahlen net zoals Wales tijdens zijn strijd een familie rond zich uitbouwt. In King’s Land schuilen ook de vele kenmerken van de boerendrama’s die men lang geleden nog bij ons maakte.

Dat het resultaat op geen enkel moment bestoft of clichématig aanvoelt, is te danken aan de prestatie van Mikkelsen, de  boeiende personages, de knap gefotografeerde epische landschappen en het uitstekende script. Dat laatste hoeft niet te verbazen, want Anders Thomas Jensen, de meest bekroonde Deense scenarist, heeft er de hand in gehad.

Een van de elementen die de film anders maakt dan het klassieke boerendrama is de ruigheid. De schurk van dienst valt bijvoorbeeld op door zijn gewetenloosheid en sadisme, maar ook Kahlen en zijn medestanders schrikken er niet voor terug om bikkelhard op te treden als hun overleving ervan afhangt. Kahlen is overigens niet het soort sympathieke held dat je in dit soort films verwacht. Hij lijdt aan tunnelvisie en offert iedereen op die zijn doel in de weg staat.

Een aanrader voor iedereen die een intelligente mix van popcornpret en klassiek drama wil zien.

>>Klap

De Deens regisseur Nicolaj Arcel regisseert zijn A Royal Affair-acteur Mads Mikkelsen in een episch boerendrama over een ex-soldaat die het dorre land in Jutland wil bewerken om een adellijke titel te verkrijgen. The Outlaw Josey Wales op zijn Deens.

Regie Nicolaj Arcel
Cast Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Gustav Lindh
Speelduur 2u07
Vanaf 24 januari in de bioscoop

Lees meer over: