Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.10.2021

Twee Vlaamse kortfilms genomineerd voor European Film Awards

door Vertigo

De nominaties voor de European Short Film 2021 zijn bekendgemaakt. Van de vijf genomineerde titels zijn er twee in Vlaanderen geproduceerd: de korte documentaire Nanu Tudor van Olga Lucovnicova, die eerder al bekroond werd met de Gouden Beer in Berlijn en met een VAF Wildcard, en de korte animatiefilm Easter Eggs van Nicolas Keppens.

De European Film Awards worden op 11 december uitgereikt in Berlijn. Het zijn de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie.

Nanu Tudor dankt zijn nominatie voor de European Film Awards aan het Sarajevo Film Festival, waar de film eerder dit jaar geselecteerd was en bekroond werd met de Prijs voor de Beste Europese Kortfilm. Het is het afstudeerproject van Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts.

In de korte documentaire reist de filmmaakster na twintig jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Met haar eindwerk won Olga Lucovnicova in december 2020 een VAF Wildcard op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. In maart van dit jaar werd Nanu Tudor gelauwerd met de Gouden Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waardoor de film nog steeds in de running is voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.

Ook Easter Eggs van Nicolas Keppens was geselecteerd voor de Berlinale, waar de film te zien was in de Kortfilmcompetitie en door de jury werd aangeduid als officiële inzending voor de European Film Awards.

Voor Keppens en het productiehuis Animal Tank is het al de tweede keer dat ze kans maken op een European Film Award, nadat ze in 2018 ook genomineerd waren met de korte animatiefilm Wildebeest, in coregie met Matthias Phlips.

Easter Eggs is een animatiefilm over twee vrienden, Jason (12) en Kevin (15), op een absurde zoektocht naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is.

Het scenario en de regie van Easter Eggs zijn van Keppens, de productie is van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met het Nederlandse Ka-Ching Cartoons en het Franse Miyu Productions. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Franse Miyu Distribution.

Easter Eggs kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.