Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.06.2016

Twee prijzen voor The Land of the Enlightened

door Marijn Claeys

Pieter-Jan De Pue’s debuut The Land of the Enlightened is gisterenavond bekroond met twee prijzen op het Tarkovsky Festival in Rusland. De hybride documentaire won er niet enkel de Publieksprijs, maar mocht ook de Professional Achievement Award mee naar huis nemen. De Pue nam beide prijzen persoonlijk in ontvangst tijdens de prijsuitreiking.

De jury van het Tarkovsky Festival loofde in haar rapport de manier waarop de expertise van De Pue als fotograaf ook doorschijnt in zijn regiedebuut The Land of the Enlightened, en kende hem daarvoor de Professional Achievement Award toe. Ook het publiek wist de cross-over tussen fictie en documentaire over Afghaanse kinderen te smaken, waardoor de film ook de Publieksprijs van het festival in ontvangst mocht nemen.

De gestileerde fotografie van The Land of the Enlightened liet zich al eerder opmerken. Zo werd de film na zijn wereldpremière op het Sundance Film Festival eind januari al bekroond met de Prijs voor Beste Fotografie en won hij tijdens Documenta Madrid de Speciale Juryprijs voor zijn ‘absolute cinematografische vakmanschap’.

Daarnaast werd The Land of the Enlightened ook bekroond met de Artistic Vision Award op DocAviv, het Internationaal Documentairefestival van Tel Aviv, en was de film verder te zien op een resem belangrijke filmfestivals waaronder het Internationaal Filmfestival van Rotterdam, Visions du Réel, het Canadese Hot Docs en het Sheffield Doc/Fest.

Bron: VAF