Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.01.2021

Twee muziekdocu’s krijgen Belgische VOD-release

door Vertigo

Distributeur Perioscoop Film brengt in januari de muziekdocumentaires Once Where Brothers en White Riot uit op video-on-demand.

Once Where Brothers (20 januari)

Boordevol geweldige muziek en begeleid door enthousiaste fans als Bruce Springsteen, Martin Scorsese, Eric Clapton en vele anderen, vertelt Robbie Robertson in Once Were Brothers het buitengewone verhaal van de opkomst en ondergang van The Band.

Robertson is nog maar 16 jaar wanneer hij met vier andere jonge geniale muzikanten in een begeleidingsband wordt gezet. Er ontstaat een enorm hechte band tussen hen. Na een mislukte toer met Bob Dylan trekken ze zich terug in een huis op het platteland van Woodstock.

Ze leven er als een gezin, maken elke dag muziek en debuteren vervolgens met een plaat die zo vanzelfsprekend allerhande invloeden mengt dat ze pardoes het nieuw subgenre Americana introduceren. Na acht jaar komt aan al die prachtige liedjes en hechte broederschap echter een eind.

Once Were Brothers combineert zeldzame archiefbeelden, fotografie, iconische liedjes en interviews met Robertson, zijn vrienden en zijn mede-artiesten.

White Riot (27 januari)

Het zijn huiveringwekkende beelden: aanhangers van het Britse National Front, getooid met nazisymbolen, die midden jaren ’70 massaal door de straten marcheren, en bekende rockmuzikanten die daar impliciet of expliciet hun steun voor uitspreken.

Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen: Rock Against Racism. Wat begint als een wat obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten op de been krijgt.

White Riot – de titel verwijst naar de eerste single van The Clash – is een film vol energie en geweldige muziek, bovendien prachtig vormgegeven in de stijl van de fanzines van toen, die gelooft in de kracht van muziek om de wereld te veranderen.

Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, een nog vaak vergeten episode uit de (muziek)geschiedenis die vandaag verbijsterend actueel is.