Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.05.2021

TV-scenaristen bezorgd om beperkte creatieve vrijheid bij Marvel-series

door Vertigo

Verschillende tv-scenaristen maken zich zorgen om de manier waarop Marvel zijn reeksen voor Disney+ zoals WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier aanpakt.

Marvel werkt namelijk tegen de traditie in niet met showrunners aka schrijvers/executive producers die het laatste woord over een serie hebben.

In plaats daarvan worden WandaVision-scenariste Jac Schaeffer en The Falcon and the Winter Soldier-scenarist Malcolm Spellman ‘head writers‘ genoemd.

Volgens Kari Skogland, die alle afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier inblikte, benadert Marvel zijn reeksen als zes uur lange films waarbij de regisseur en een kleine groep Marvel-bonzen onder leiding van studiohoofd Kevin Feige veel inspraak hebben.

Daardoor wordt gevreesd dat de rol van tv-scenaristen, die normaal veel creatieve vrijheid genieten, zal beperkt zal worden. “Op een gegeven moment zal Marvel er niet meer in slagen om topschrijvers te rekruteren,” zegt een anonieme scenarist.

“Minder ervaren schrijvers die een enorme loonsverhoging krijgen om een Marvel-reeks te ‘runnen’, zullen uiteraard niet twijfelen,” vervolgt hij. “Ervaren showrunners zullen echter niet in dergelijke omstandigheden willen werken.”

“Feige is de showrunner van alle Marvel-series,” zegt een Emmy-winnende schrijver. “Daar is niets mis mee, maar het zou niets voor mij zijn.”

“De scenaristen die ik ken vrezen voor een terugkeer naar het idee dat de filmmaker een verhaal speciaal maakt en niet de schrijver,” zegt een showrunner.

Bron: /Film