Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – dag 4: Loving

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: het meeslepende rassendrama Loving.

Het zit Jeff Nichols niet mee in ons sukkellandje. Nadat hij met Take Shelter en Mud de harten der indie-liefhebbers veroverde, begon hij aan het ‘grotere’ werk met als resultaat twee films die de Belgische zalen niet haalde. De eerste, Midnight Special, is een van de beste scifi-films die ik het afgelopen decennium heb gezien. De tweede, het alleen tijdens Film Fest Gent op het grote scherm te bekijken Loving, behoort tot de beste drama’s die ik de voorbije jaren zag passeren.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van een gemengd koppel dat in de Amerikaanse Deep South van de fifties wettelijk niet mocht trouwen, maar dat toch deed met alle gevolgen van dien. Ruth Negga en Joel Edgerton staan hoog in mijn Oscarlijstje dankzij hun ingetogen vertolkingen en Nichols speelt de emokaart zo subtiel uit dat zelfs de meest rechtse rakker er zich wel eens op zou kunnen betrappen dat ie meeleeft met het onmenselijke onrecht dat het stel wordt aangedaan.

In deze alsmaar zuurdere tijden zou Loving verplichte bioscoopkost moeten zijn.

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.