Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.09.2022

Triangle of Sadness: Heerlijk amusante tweede Gouden Palm van Ruben Östlund (recensie)

door Chris Craps

Het mooie aan de satires van Ruben Östlund is dat ze op een heel amusante, doeltreffende en originele manier vreemde kronkels in het menselijk gedrag blootleggen. In Turist focuste de Zweedse cineast zich op het conflict tussen het onderbewuste en het rationele. In The Square had hij het over oprechtheid en politieke correctheid binnen de kunst. En in Triangle of Sadnessstelt hij zich vooral vragen over ongelijkheid op vlak van gender, financiële status en sociale klasse.

De film bestaat uit drie delen die je makkelijk apart zou kunnen bekijken. In het eerste deel leren we modellen Carl (Harris Dickinson) en Yaya (de recent overleden Charlbi Dean) kennen. Ze lijken gemaakt voor elkaar, maar er zit een haar in de boter. Carl worstelt immers met zijn carrière, terwijl Yaya op weg is naar de top en dus veel verdient. Na een etentje in een prijzig restaurant vertikt Yaya het om te betzalen. Dat schiet bij Carl in het verkeerde keelgat: moet de man ongeacht de nieuwe gelijkheid nog steeds altijd de rekening betalen.

In het tweede deel zijn Carl en Yaya gasten aan boord van een luxejacht. De reis loopt echter faliekant af wanneer de passagiers een overdadig maal aangeboden krijgen op het moment dat er een storm losbarst en de kapitein (Woody Harrelson) zich verdrinkt in de alcohol. In het derde deel wordt de hiërarchie binnen de micromaatschappij van de jacht helemaal omgegooid, wat tot merkwaardige veranderingen leidt.

Het was toch een verrassing dat Östlund in mei voor Triangle of Sadness zijn tweede Gouden Palm won. Een film waarin op een absurde manier gefilosofeerd wordt over kapitalisme en communisme zou je nu niet meteen als een Cannes-favoriet bestempelen. Blijkbaar hadden de juryleden zich echter geweldig geamuseerd met deze scherpe schets van hoe verknipt onze westerse maatschappij wel is.

Hoewel een deel van de internationale pers Östlund verwijt dat hij ditmaal veel minder subtiel uit de hoek is gekomen, zal de modale kijker daar niet over struikelen en de grotere toegankelijkheid zelfs appreciëren. Als komedie is Triangle of Sadness immers commerciëler, breder, excessiever en duidelijker dan bijvoorbeeld het bijna minimalistische en troublerende Turist. De regisseur brengt halverwege zelfs een onverwachte hommage aan een legendarische Monty Python-scène.

Toch een waarschuwing als je gaat kijken naar deze heerlijk amusante prent: eet geen al te grote maaltijd op voorhand.

>>Klap

De Zweedse cineast Ruben Östlund volgt in deze met een Gouden Palm bekroonde satire twee fotomodellen die een gratis reisje maken op een luxejacht. Alsof Monty Python samen met Tom Stoppard Titanic hebben gemaakt.

Regie Ruben Östlund
Cast Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson
Speelduur 2u29
Vanaf 28 september in de bioscoop