Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.08.2020

Tom Cruise wil Poolse brug opblazen voor zevende Mission: Impossible-film

door Vertigo

Christopher McQuarrie en Tom Cruise trekken binnenkort naar Polen voor de opnames van de zevende Mission: Impossible-film en willen er een honderdenelf jaar oude spoorwegbrug in het dorpje Pilchowice opblazen.

De brug is sinds 2016 niet meer in gebruik, maar wordt door sommigen beschouwd als een monument. De Poolse staatssecretaris van Cultuur Pawel Lewandowski is het daar echter niet mee eens.

“Niet alle oude dingen zijn monumenten,” zegt hij. “In de wet staat duidelijk dat een monument sociale, artistieke of wetenschappelijke waarde moet hebben. Wat kunst en cultuur betreft, wordt de waarde bepaald door de band tussen het object en de mensen.”

“Aangezien de brug niet meer gebruikt wordt, heeft ze geen dergelijke waarde en is het geen monument,” vervolgt hij. “Bovendien zal er slechts een klein deel vernietigd worden tijdens de opnames.”

Lewandowski voegt eraan toe dat hij Amerikaanse filmproducenten met open armen wil ontvangen, maar het ministerie van Cultuur heeft ook plannen om de brug te renoveren en opnieuw in gebruik te nemen omdat het een toeristische trekpleister zou kunnen zijn.

Daar is echter momenteel geen budget voor en het ministerie ziet ook de voordelen van een Mission: Impossible-shoot voor de hele regio. Met de opbrengst zou de brug kunnen gerenoveerd worden en mogelijk betalen de filmmakers extra.

Hoe dan ook loopt er momenteel een aanvraag van het International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage om van de brug een beschermd monument te maken, een beslissing waar het Poolse ministerie van Cultuur geen invloed op heeft.

Bron: The First News