Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.07.2024

To the Moon: Old school romcom-vertier met schitterende sterren Scarlett Johansson en Channing Tatum (recensie)

door Chris Craps

Net wanneer je denkt dat Hollywood geen klassieke romantische komedies meer maakt, arriveert in de zalen To the Moon waarin twee supersterren aan elkaar gekoppeld worden. De vraag is alleen of dit soort zedige romantiek nog werkt.

De Amerikanen plannen een nieuwe vlucht naar de maan, maar NASA heeft te weinig geld en Washington wil niet onmiddellijk bijschieten. In opdracht van de president, die wil dat de VS eerder op de maan landt dan de USSR, wordt Kelly Jones (Scarlett Johansson) ingeschakeld om de PR van het project te overzien. Zij clasht echter met Cole Davis (Channing Tatum), de NASA-directeur die verantwoordelijk is voor het lanceren van Apollo 11. Hij wil geen bemoeienissen van een buitenstaander en al zeker geen media-aandacht. Jones laat zich echter niet zomaar kisten.

Vanaf het begin weet je dat het knettert tussen de protagonisten en dat er een romantische kus op het programma staat, maar het screwball-concept stelt die zoen zeer lang uit. De twee moeten immers eerst flink wat bekvechten. Op dat vak spettert het wel tussen Johansson en Tatum, als geliefden in spe valt er echter weinig passie te bespeuren.

Dat het resultaat toch lekker wegkijkt, heeft veel te maken met de lichte situatiehumor die breed wordt uitgesmeerd. Zo is Cole enorm bijgelovig en raakt hij over zijn toeren wanneer hij een zwarte kat ziet, wat uiteraard een running gag wordt. Men had waarschijnlijk iets origineler en interessanter kunnen vinden dan het broodje aap-verhaal over de fake maanlanding, maar zonder die plotlijn was de film waarschijnlijk te kort uitgevallen.

Al bij al is dit vederlichte, oerklassieke en doodbrave kost met grote sterren die nog eens onbeschaamd mogen schitteren. Hoewel: Woody Harrelson steelt de show telkens als hij op het doek verschijnt.

>>Klap

In deze romantische komedie mogen Scarlett Johansson en Channing Tatum bekvechten terwijl ze de lancering van Apollo 11 promoten en voorbereiden. Voor liefhebbers van het screwball-genre!

Regie Greg Berlanti
Cast Scarlett Johansson, Channing Tatum, Ray Romano
Speelduur 2u12
Vanaf 10 juli in de bioscoop