Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.03.2023

Titina: Hondje doet harten smelten in Noors-Belgische animatiefilm (recensie)

door Ruben Nollet

De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen zal altijd tot de verbeelding blijven spreken. Tenslotte bereikte hij als eerste de Zuidpool en is het heel goed mogelijk dat hij zonder het te beseffen ook de eerste mens op de geografische Noordpool was (maar dat is een ander verhaal).

De reden waarom hij in de Noorse animatiefilm Titina opduikt, is dat hij in 1926 ook als eerste per zeppelin het meest noordelijke punt van onze aardbol overstak. Opmerkelijk genoeg speelt hij voor regisseur Kajsa Næss echter slechts tweede viool. Zij koos als hoofdfiguren de Italiaanse ingenieur Umberto Nobile, die het luchtschip in kwestie ontwierp en diens schoothondje Titina. Zij reisden allebei mee met de expeditie en vormen het hart van de film.

Voor alle duidelijkheid: Titina zegt geen woord. Zij dient in de eerste plaats als observator, de schattige oogjes waarmee wij als toeschouwer alles volgen. De hond ziet hoe haar baasje vol enthousiasme de perfecte zeppelin ontwerpt en hoe hij blij als een kind naar Spitsbergen vliegt om van daaruit samen met Amundsen koers te zetten richting Noordpool. Ze is er echter ook getuige van hoe er steeds meer haren in de boter raken tussen Nobile en Amundsen en hoe vriendschappelijk respect stilaan omslaat in eerzuchtige afgunst.

Met zijn mix van fysieke karikaturen en geloofwaardig menselijke emoties doet Titina denken aan een parel als The Iron Giant of het werk van Miyazaki en diens collega’s. Næss steekt haar bewondering voor Studio Ghibli duidelijk niet weg. Haar eerste langspeelfilm hoeft echter niet onder te doen voor haar grote voorbeelden. Een debuut om trots op te zijn. Net zoals wij er trots op mogen zijn dat Titina mee geproduceerd werd door Belgische animatiestudio’s.

>>Klap

Noors-Belgische animatiefilm over een Italiaanse zeppelin-ingenieur die in de jaren 20 samen met zijn geliefde hond Titina en de Noorse ontdekkingsreiziger Amundsen naar de Noordpool trekt. In de trant van Hayao Miyazaki’s oeuvre. RN

Regie Kajsa Naess
Cast Pieter-Jan De Paepe, Herbert Flack, Mona Van Den Eeden
Speelduur 1u31
Vanaf 29 maart in de bioscoop

Lees meer over: