Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.07.2022

Thor: Love and Thunder: Er zit sleet op Taika Waititi’s Marvel-waanzin (recensie)

door Vertigo

Het gigantische succes van Thor: Ragnarok zal er wel voor gezorgd hebben dat Taika Waititi voor een tweede maal een Thor-set mocht bestieren én zijn zin mocht doen. De Nieuw-Zeelander wentelt zich in Love and Thunder nog meer dan in de vorige Thor-episode in zijn krankzinnige bedenksels, maar de humor is deze keer eerder vermoeiend dan ontspannend.

In zijn vierde solofilm moet Thor (Chris Hemsworth) het opnemen tegen Gorr the God Butcher (Christian Bale), een wraakzuchtig mannetje dat ooit vernederd werd door de zonnegod Helios en daarom alle goden een kopje kleiner wil maken. Thor staat uiteraard ook op zijn zwarte lijst. Bovendien gaat hij door een midlifecrisis en wordt hij geconfronteerd met een jaloerse hamer.

Het verhaaltje is zoals verwacht enorm onnozel en hangt met klinkklare onzin aan mekaar. Enige logica valt er niet te bespeuren, maar af en toe valt er zeker te lachen. Wanneer Thor het aan de stok krijgt met een arrogante Zeus (Russell Crowe met het accent van een Russische spion) zit je bijvoorbeeld helemaal bij Monty Python – weliswaar zonder het komisch genie van een John Cleese.

Vaak werkt de humor gewoonweg niet. Natalie Portman en Tessa Thompson wagen zich af en toe aan een laat-mij-toch-ook-eens-grappig-zijn-moment, maar ze acteren veel te zelfbewust om enig komisch effect te sorteren. Enkele cameo’s van bekende acteurs zijn dan weer ondergebruikt. Bale moet blij geweest zijn dat hij het bloedernstige gedeelte voor zijn rekening mocht nemen als het broertje van Magere Hein, alleen valt hij helemaal uit de toon middenin alle Waititi-waanzin.

Hoewel de Waititi-stijl nog altijd leuker is dan helemaal geen stijl, moet je als volwassene toch wel moeite doen om dit gedoe twee uur vol te houden. In de eerste plaats omdat de regisseur deze keer op een heel jong publiek mikt met vele kinderlijke/kinderachtige grapjes (die gillende bokken), een Spy Kids-toon en Harry Potter-horror (Bale als Marvels Voldemort).

Waititi zal waarschijnlijk nog Marvel-films mogen maken, maar hij zou beter zijn talent en energie in wat zinvollere films steken. Laten we hopen dat zijn volgende prent, de sportkomedie Next Goal Wins, een nieuw hoofdstuk in zijn carrière inluidt.

>>Klap

Taiki Waititi herhaalt de geestige waanzin van Ragnarok in deze Thor-fourquel waarin de superheld het aan de stok krijgt met een godenhater. Bevat zowel porties Monty Python- als Robert Rodriguez-humor.

Regie Taika Waititi
Cast Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale
Speelduur 1u59
Vanaf 6 juli in de bioscoop