Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.04.2022

The Unbearable Weight of Massive Talent: Cage-metakomedie is grappigste film in tijden (recensie)

door Chris Craps

Er was een periode dat niemand nog moeite deed om het nieuwste Nicolas Cage-vehikel te bekijken. Met indie-uitschieters zoals Mandy en Pig zette de Oscarwinnaar echter een comeback in en nu is hij helemaal terug met de ontzettend grappige metakomedie The Unbearable Weight of Massive Talent.

We ontmoeten hier een neurotische Cage die successen zoals Leaving Las Vegas, The Rock, Con Air en Face/Off achter zich heeft, maar opgescheept zit met familiale en financiële problemen. Omdat hij ‘de rol van zijn leven’ niet krijgt en het verkorven heeft bij zijn dochter en ex-vrouw, besluit hij in te gaan op een lucratief aanbod: op Mallorca de verjaardag van de steenrijke Ravi (Pedro Pascal) meevieren. Eenmaal ter plaatse is Cage echter allesbehalve enthousiast en gaat hij voor een Leaving Las Vegas-achtige roes. Maar dan blijkt dat Ravi een enorme Cage-fan is, die zelfs Guarding Tess aanbidt.

Scenarist-regisseur Tom Gormican is dan wel geen Spike Jonze of Charlie Kaufman – de scheppers van het verwante Being John Malkovich – hij bedacht een zeer leuke narratieve structuur en beschikt over een geweldige komische timing. Het is dan ook lang geleden dat een Amerikaanse publieksfilm zoveel geslaagde grappen bevatte.

Dat de film zo goed werkt, is ook te danken aan het samenspel tussen Cage en Pascal. Die laatste toont hier een tot nu toe verborgen komisch talent. Hij komt het ene moment over als een naïeve ziel en dan weer als een gevaarlijke crimineel. En dat terwijl hij prefect reageert op het spel van Cage.

Dat The Unbearable Weight of Massive Talent nooit het niveau van Being John Malkovich haalt, is absoluut geen probleem. De film werkt immers perfect binnen het universum van ninenties-Cage. Halverwege transformeert het relatief realistische metagegeven immers in een parodie op de Cage-actiefilms uit dat decennium en wordt er ook nog eens geknipoogd naar de idiosyncratische kenmerken die de ster in de loop der jaren heeft opgebouwd.

De film van het jaar? Zeker niet! De komedie van het jaar? Zou best kunnen!

>Klap 

Nicolas Cage schittert in deze metakomedie als acteur Nick Cage die de verjaardag van een miljardair (Pedro Pascal) moet opfleuren. Minder krankzinnig dan Being John Malkovich, maar minstens even grappig.

Regie Tom Gormican
Cast Nicolas Cage, Pedro Pascal, Neil Patrick Harris
Speelduur 1u47
Vanaf 20 april in de bioscoop