Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.11.2015

The Program

door Chris Craps

De hele dopingaffaire rond Lance Armstrong is zo uitgebreid in de media gekomen dat een film overbodig lijkt. Maar regisseur Stephen Frears en zijn scenarist John Hodge (Trainspotting) bekijken de zaak vanuit een heel interessante invalshoek. De film is immers niet alleen een portret van hoe de wielrenner de boel belazerde, maar ook een mediasatire en een sarcastisch essay over (het gebrek aan) ethiek in het nieuwe millennium.

Frears en Hodge zijn alvast niet mals voor Armstrong. Ze tonen hoe de meervoudige Tourwinnaar al voor zijn strijd tegen kanker geen enkele ethisch bezwaar had om doping te gebruiken. Maar daarnaast schilderen ze hem af als een bully die ‘verraders’ intimideert met “I have the money and the power to destroy you”, een leugenaar in hart en nieren die in Travis Bickle-stijl voor de spiegel zijn leugens repeteert en een hypocriet die verhaaltjes over zijn ervaringen met kanker verzint. Ben Foster, geweldig in de hoofdrol, verscherpt ironisch genoeg het negatieve in Armstrong door zijn (zeer memorabele) Raging Bull-achtige vertolking.

De centre of good in deze film is echter geen sportman, maar een journalist, David Walsh (Chris O’Dowd) die het boek schreef dat aan de basis van The Program lag. Hij is de enige instantie die meteen doorheeft dat er iets fundamenteel verkeerd is met de enorme prestaties van Armstrong. Maar dat wil niet zeggen dat de pers een pluim krijgt. Op Walsh na zijn alle journalisten blind voor de corruptie. Da’s handig voor Frears en Hodge, omdat ze via deze weg ook de onlesbare dorst van de media en het publiek naar topsporters door de mangel kunnen halen.

En dan is er nog het sarcasme van Frears. Hij amuseert zich echt te pletter met de hele perversiteit van de affaire. Zo laat hij dopingarts Michele Ferrari, Guillaume Canet die het hilarische eindproduct van een kruisbestuiving tussen Victor Frankenstein en inspector Clouseau vertolkt, uit de lucht vallen wanneer een collega hem op het onethische van prestatievergrotende substanties wijst. En wanneer Floyd Landis ontdekt dat Johan Bruyneel alle fietsen heeft verkocht, mompelt Bruyneel dat al die verboden producten te veel geld kosten.

The Program is zo’n film die oppervlakkig bekeken niets nieuws vertelt, maar wanneer je de prent wat laat bezinken en analyseert, kom je tot een satire over media, heldendom en ethiek die zowel amuseert als bitter smaakt.

>>KLAP

Stephen Frears is niet mals voor Lance Armstrong in dit lichtjes ironisch docudrama over de dopinggeschiedenis van de Amerikaanse wielerkampioen. Ben Foster doet ‘een Matthias Schoenaerts’ met zijn Raging Bull-achtige vertolking.

Regie Stephen Frears
Cast Ben Foster, Guillaume Canet, Dustin Hoffman
Speelduur 1u43
Vanaf 18 november in de bioscoop

@ChrisCraps