Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.11.2023

The Marvels: Vervelende sequel bewijst dat Marvel Cinematic Universe op barsten staat (recensie)

door Chris Craps

Nergens meer dan in The Marvels voel je dat het Marvel Cinematic Universe op barsten staat en dat grote baas Kevin Feige dringend superkrachten nodig heeft om de boel te redden. Deze 274 miljoen dollar dure Captain Marvel-sequel voelt immers aan alsof hij gemaakt werd door iemand met hersenbeschadiging die het een goed idee vond om Power Rangers en Charlie’s Angels te mixen.

Het verhaaltje is een chaotische bedoening waarvan je amper iets begrijpt en waarin pseudowetenschappelijke hocuspocus wordt gehanteerd om zowat alles te verklaren. Enigszins duidelijk is dat Captain Marvel (Brie Larson), haar nicht Monica Rambeau (Teyonah Parris) en de moslimsuperheldin Ms. Marvel (Iman Vellani) door een incident superkrachten delen en op eender welk moment naar elkaars plaats kunnen worden gezapt. Samen moeten ze de strijd aanbinden tegen het alienras de Kree, die zijn begonnen met het opslorpen van energiebronnen van andere planeten.

Het eerste half uur voelt aan alsof er volledige scènes ontbreken en bevat de onoverzichtelijkste en onnozelste actiescène uit het MCU. De hoop dat het middenstuk soelaas zal brengen mag je overboord gooien. Plots verzeil je in een semi-Bollywoodmusical die zo absurd is dat je je ogen en oren niet gelooft. Het trio belandt namelijk op een planeet waar de bewoners zingen in plaats van praten, zoals in een slechte musical. En net wanneer je dan denkt dat je het ergste wel hebt gehad, word je overvallen door de waanzinnigste evacuatiescène ooit, met als rotte kers op de bedorven taart een eerbetoon aan de musical Cats.

Marvel verwacht van de toeschouwer bovendien dat die bewondering zal koesteren omdat het voor de verandering een groep vrouwen van verschillende rassen zijn die het universum redden. Maar wat maakt dat uit in een vervelende, ongrappige en vooral compleet overbodige film?

>>Klap

In deze Captain Marvel-sequel moet Carol Danvers (Brie Larson) samenwerken met haar nicht en Ms. Marvel om het universum te redden. Charlie’s Angels op zijn Marvels.

Regie Nia DaCosta
Cast Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani
Speelduur 1u45
Vanaf 8 november in de bioscoop