Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.08.2015

The Man from U.N.C.L.E.

door Steven Tuffin

Een tijdlang lijkt het alsof Guy Ritchie erin geslaagd is een leuke langspeelupdate van een ondertussen vergeten sixties-spionageserie op het witte doek te toveren.

De regisseur van o.a. Snatch en RocknRolla pakt uit met een hoogst entertainende kennismaking met CIA-agent Napoleon Solo en diens KGB-tegenhanger Illya Kuryakin. Na een tumultueuze tocht doorheen een nachtelijk Oost-Berlijn worden de bitsige tegenstanders gedwongen samen een stel gekken met nucleaire ambities tegen te houden.

Hoofdacteurs Henry ‘Man of Steel’ Cavill en Armie ‘The Lone Ranger’ Hammer doen bijna hun houten klaas-reputaties vergeten en A Royal Affair-schone Alicia Vikander drijft de sexiness-graad de hoogte in. Bovendien geeft Ritchie het relaas een genietbare swinging sixties vibe mee.

Ongeveer halverwege beginnen de naden echter los te komen. Een uitgesponnen martelscène ruikt naar de derderangs Tarantino-imitator die Ritchie vroeger was. Een potentieel puike achtervolgingsscène wordt genekt door een cameravoering die zelfs Michael Bay migraine zou bezorgen. En een uitleggerige montagesequentie doet geloven dat Ritchie zijn Sherlock Holmes-periode nog niet helemaal heeft afgeschud.

Het dan ook heel moeilijk om dat ‘dit was nog maar het begin’-einde niet met een luidkeels ‘laat maar’ te beantwoorden.

>>KLAP

Na literaire held Sherlock Holmes geeft Guy Ritchie een sixties-spionagereeks een gelijkaardige blockbustermake-over. Rijzende sterren Henry Cavill, Armie Hammer en Alicia Vikander schitteren in een onderhoudende actieprent die schatplichtig is aan de Sean Connery-James Bonds.

Regie Guy Ritchie
Cast Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander
Speelduur 1u56
Vanaf 18 augustus in de bioscoop

@Waanzinema