Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.08.2015

Paradise Trips

door Ewoud Ceulemans

“Dat ziet er gene gemakkelijke uit”, zegt een 21e-eeuwse hippie over de norse buschauffeur die hem naar een muziekfestival in Kroatië brengt. En hij heeft gelijk: Mario Dockers (Gene Bervoets), het hoofdpersonage van Paradise Trips, is een knorrige, verbitterde man. Een relict dat nog maar weinig voeling heeft met de hedendaagse samenleving. De waarden waaraan hij zich vastklampt heeft de jeugd bij het huisvuil gezet, en hij heeft hetzelfde gedaan met zijn anarchistische zoon Jimmy (Jeroen Perceval).

Dat Mario weldra op pensioen moet, stemt hem ook niet bepaald goedgezind. Vandaar dat hij nog een laatste keer achter het stuur gaat zitten om een bende hippies naar Kroatië te rijden. Pittig detail: Jimmy, diens vrouw Miranda (Noortje Herlaar) en zijn zoontje Sunny (Cédric Van den Abbeele) reizen ook mee. Een gezellig familie-uitje lijkt uitgesloten.

In Paradise Trips leggen de personages, om het met een cliché te zeggen, zowel een fysieke als een emotionele reis af. Dat wil echter niet zeggen dat de film ook clichématig aanvoelt. Integendeel, zelfs: deze roadtrip met coming-of-age-allures heeft iets enorm verfrissend. De creativiteit van debuterend regisseur Raf Reyntjens zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Het brein achter de videoclip van Stromaes “Papouatai” – inmiddels meer dan 278 miljoen YouTube-views op de teller! – speelt zijn voeling met de popcultuur en haar gimmicks wonderlijk uit. Jeugdige exploten op een zomerfestival vormen het decor en Mario waant zich tijdens een drugssequentie even Super Mario.

Maar Reyntjens’ videoclipverleden overschaduwt nooit de plot of de personageontwikkeling. Het sluimerende conflict tussen Jimmy en Mario blijft altijd centraal staan en de regisseur neemt zijn tijd om de situatie genuanceerd te vertellen. Jammer dat hij het in de slotakte even op een (over)haasten zet en vergeet om een laatste emotionele sucker punch uit te delen.

Gelukkig toont Reyntjens zich ook een begenadigd acteursregisseur. Gene Bervoets krijgt eindelijk nog eens de kans om te laten zien wat hij écht in zijn mars heeft. Achter een knoert van een valse neus en een joekel van een snor geeft hij op indrukwekkende wijze gestalte aan een personage dat makkelijk richting karikatuur had kunnen neigen.

Bervoets’ topprestatie en Reyntjens’ frisse regie: het is een combinatie waarvan we in de toekomst nog luider vuurwerk hopen te verwachten.

>>KLAP

Een roadmovie met een coming-of-age-verhaal en een fikse muzikale injectie: het is een combinatie die in Almost Famous wonderwel werkte en ook debuterend langspeelfilmer Raf Reyntjens serveert met die ingrediënten een frisse film. Een fantastische Gene Bervoets vormt de kers op de taart.

Regie Raf Reyntjens
Cast Gene Bervoets, Jeroen Perceval, Cédric Van den Abbeele
Speelduur 1u30
Vanaf 19 augustus in de zalen

@ewoud51