Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.01.2016

The Land of the Enlightened trekt naar Rotterdam

door Jimmy Van der Velde

The Land of the Enlightened, het speelfilmdebuut van Pieter-Jan De Pue, is een van de acht films die deel uitmaken van de Tiger Awards Competitie van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR, 27 januari-7 februari). De film maakt er o.a. kans op de hoofdprijs t.w.v. 40.000 euro. De Pue’s cross-over tussen fictie en documentaire over Afghaanse kinderen gaat in Europese première in Rotterdam.

IFFR Festivaldirecteur Bero Beyer: “We willen de meest innovatieve, originele en uitdagende werken een zo groot mogelijk podium bieden en zo goed mogelijk vieren. Zo wordt elke dag een nieuwe ‘Tiger’ centraal gesteld, die op die dag de volle aandacht krijgt. De films zijn stuk voor stuk buitengewoon. We zijn vereerd dat deze fantastische films in première gaan op IFFR en zo door een breed publiek ontdekt kunnen worden.”

The Land of the Enlightened schetst het relaas van Afghaanse kinderen die elk op hun eigen manier hun dagelijkse strijd voeren in een door oorlog verscheurd land. De Pue werkte meer dan vijf jaar aan zijn debuut en verwerkte de 16mm-beelden die hij in verschillende regio’s in Afghanistan draaide tot een imposant poëtisch beeldverhaal.

Eerder werd al bekendgemaakt dat The Land of the Enlightened in wereldpremière gaat op het prestigieuze Sundance Film Festival in de Verenigde Staten.

De film is ondertussen al verkocht aan de Nederlandse distributeur Periscoop Film, terwijl Wildcard Distribution de rechten voor Ierland kocht. Films Boutique verkoopt de film internationaal, terwijl United Talent Agency (UTA) de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt. Bij ons gaat The Land of the Enlightened op 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 16 maart.

Bron: VAF