Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.04.2016

The Jungle Book

door Steven Tuffin

Jon Favreau was lange tijd de filmische wederhelft van Vince Vaughn. Samen maakte het komische duo met Swingers zelfs een indieklassieker van formaat. Mettertijd gingen beide heren elk hun eigen weg en legde Vaughn zich toe op alsmaar bedenkelijkere lachfilms – zie The Internship – terwijl Favreau zich meer en meer als mainstreamregisseur begon te profileren.

Met Elf, Zathura en Iron Man bewees hij in stijgende lijn dat hij talent had voor popcornpret voor alle leeftijden. Met Iron Man 2 en Cowboys & Aliens bewees hij dan weer dat hij zonder een degelijk verhaal weinig wonderlijks op het witte doek kon teweegbrengen. Gelukkig kon hij voor zijn nieuwste film inspiratie putten uit een ware literatuurklassieker.

Rudyard Kiplings The Jungle Book diende reeds als bronmateriaal voor menig bioscoopavontuur, met als absolute hoogtepunt natuurlijk Disneys gelijknamige animatietopper uit 1967. Hoewel Favreau geregeld knipoogt naar die film, tekent hij in de eerste plaats voor een hoogsteigen bewerking bedoeld voor het hedendaagse cinemapubliek.

Het verhaal is ondertussen bekend: Mowgli belandde destijds in de jungle, waar de panter Bagheera zich over hem ontfermde en toevertrouwde aan een roedel wolven. Het mensenkind groeit op als een van hen, totdat de Bengaalse tijger Shere Khan duidelijk maakt dat hij het kereltje letterlijk en figuurlijk rauw lust.

Helemaal nieuw – en oogverbluffend – zijn de state-of-the-art animatietechnieken waarmee Favreau de wereld van Mowgli en co. tot leven wekt. Op geen enkel moment zou je vermoeden dat de jonge Neel Sethi – de enige menselijke acteur die in beeld komt – niet echt in de jungle rondliep, maar zich op een set in downtown Los Angeles bevond.

Dat is natuurlijk in de eerste plaats te danken aan de fantastische digitale effecten die werden gebruikt om de beesten en de achtergronden tot leven te wekken, maar ook het sfeervolle stemmenwerk helpt een stevig handje. Van Ben Kingsley als de wijze Bagheera over Scarlett Johansson als de hypnotiserende slang Kaa tot Idris Elba als de intimiderende tijger: ze leveren stuk voor stuk topwerk.

Het helpt bovendien dat Favreau voor een rustige regiestijl gaat, waarbij frontale shots worden afgewisseld met overzichtelijke zijbeelden. De combinatie van die klassieke beeldtaal en de hypermoderne effecten resulteren in een betoverende familiefilm waarvan werkelijk het hele gezin zal kunnen genieten.

Ja, ook jij, brombeer.

>>KLAP

Avatar meets de gelijknamige Disneyklassieker uit 1967: zo kan je deze digitale bioscoopbewerking van Rudyard Kiplings literatuurklassieker nog het best omschrijven. Zowel state-of-the-art movie making als ouderwets kijkplezier.

Regie Jon Favreau
Cast Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Alba
Speelduur 1u45
Vanaf 13 april in de bioscoop

 @Waanzinema