Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.03.2022

The Innocents: Gedurfde horror over kinderen die superkrachten ontwikkelen (recensie)

door Vertigo

Eskil Vogt, de vaste coscenarist van Joachim Trier (The Worst Person in the World), heeft zelf nog eens een film geregisseerd. Het is een stevige en originele huiverprent, ook al lijkt het basisidee uit een Marvelfilm te komen. The Innocents – de titel werd mogelijk geïnspireerd door Jack Claytons filmversie van Henry James’ The Turn of the Screw – overstijgt echter banale verhalen over kinderen met superkrachten en gaat dieper in op de vraag of ongepolijste menselijke wezens moreel besef hebben.

De tienjarige Ida voelt in ieder geval niet dat ze iets verkeerd doet wanneer ze een dier doodt of glasscherven in de schoen van haar autistische zus Anna steekt. Ze voelt zich aangetrokken door de iets oudere Ben, het kind van een alleenstaande moeder die weinig interesse in hem heeft. In aanwezigheid van Ida en Anna blijkt Ben over telekinetische krachten te beschikken. Anna zelf kan de gedachten lezen van een ander meisje, Aisha, en vice versa. Wanneer Ben ontdekt dat hij heel alsmaar machtiger wordt door zijn krachten verder te ontwikkelen en tegenstand voelt van Anna en Aisha, begint Ida het verschil tussen goed en kwaad te ontdekken.

Je moet Vogt een pluim geven omdat hij het aandurft om horror binnen een kinderwereld te situeren. Hij deinst er ook niet voor terug om zo ver mogelijk te gaan met de gruwel zonder ooit echt grafisch te worden. Sommige mensen die een geïdealiseerd beeld hebben van tienjarigen zullen zeker gechoqueerd zijn. Anderzijds toont de scenarist-regisseur ook dat kinderen op zoek gaan naar het licht.

Het is knap hoe Vogt het uiterste haalt uit de vertolkingen van de jonge cast zonder hun speelsheid te slachtofferen. Op enkele uitzonderingen na kunnen kinderen niet acteren zoals volwassenen, maar de scenarist-regisseur heeft blijkbaar een manier gevonden om hen helemaal in dit verhaal te laten opgaan. In de jongste Scream-film bekritiseerde een personage het slashergenre en verkoos ze ‘elevated horror’. Wel, The Innocents is momenteel de beste ‘elevated horror movie’ die je kunt gaan bekijken.        

>>Klap 

Gedurfde horrorfilm van de Noorse The Worst Person in the World-coscenarist Eskil Vogt over kinderen die superkrachten ontwikkelen, die ze al dan niet gebruiken om hun primaire instincten te bevredigen. Denk aan het Zweedse Let the Right One in gemengd met de Britse genreklassieker The Innocents.

Regie Eskil Vogt
Cast Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf
Speelduur 1u57
Vanaf 16 maart in de bioscoop

Lees meer over: