Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.11.2015

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2

door Vertigo

Frankrijk is in oorlog na de verschrikkelijke aanslagen van 13 november, grote naties zijn druk in overleg en angst zaaiende terroristen houden de wereld in een wurggreep. Misschien is het dan niet verwonderlijk dat dystopische Young Adult-films zoals The Hunger Games-franchise het goed doen bij het bioscooppubliek.

Katniss Everdeen wordt in dit sluitstuk van de geliefde franchise omgedoopt tot een propagandawerktuig  en moderne Jeanne d’Arc-figuur die naar hartenlust wordt ingezet door President Alma Coin en spelstrateeg Plutarch Heavensbee in de oorlog tegen het Capitool en de sadistische President Snow. Net wanneer je dacht dat de moedige Spotgaai niet nog meer kan verliezen, verrassen regisseur Francis Lawrence en bedenkster Suzanne Collins het publiek met een overtreffende trap van miserie.

Toch speelt dit vierde en donkerste deel van de filmreeks op veilig. Brave dialogen worden systematisch afgewisseld met spannende actiescènes, de hele tijd krijg je het gevoel dat je alles al eerder hebt gezien – was het nu in Twilight, Harry Potter of The Maze Runner? – en elke plottwist zie je van mijlenver aankomen. Bovendien komt het relaas tergend traag op gang om vervolgens veel te snel over de belangrijke stukken heen te vlammen. Aangrijpende scènes degraderen hierdoor naar iets (bijna lachwekkend) sentimenteels en slagen er niet in om naar de keel te grijpen.

Maar niet alle elementen zijn slecht. De spannende scènes zijn zenuwslopend en brengen je vaak naar het puntje van je stoel. De score van James Newton Howard draagt daar sterk toe bij, alsook de straffe acteerprestatie van Jennifer Lawrence die met glans een statige miss Everdeen tot leven brengt. Ook al waren de intieme scènes tussen Katniss, Peeta en Gale niet altijd even geloofwaardig, je ziet dat er tussen het trio na vier films een zeker chemie is gegroeid. En oh ja, wat deed het ons goed om Philip Seymour Hoffman nog eens te zien glimlachen.

>>KLAP

Een zenuwslopende tocht door het Capitool gevuld met gevaarlijke boobytraps en een schrijnende liefdesdriehoek: dit laatste deel van de Hunger Games-trilogie wordt steeds donkerder naarmate het slot van de franchise nadert. Voor alle liefhebbers van het dystopische Young Adult-genre waar The Maze Runner en Divergent ook toe behoren.

Regie Francis Lawrence
Cast Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman
Speelduur 2u17
Vanaf 18 november in de bioscoop

@Elinevanhooydon