Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.07.2019

The Guardian-criticus trekt aan alarmbel over Disneys box-office-dominantie

door Vertigo

In de Verenigde Staten heeft Disney momenteel de vier meest winstgevende films van het jaar op zijn naam staan: Avengers: Endgame, Captain Marvel, Aladdin en Toy Story 4.

Globaal is de top drie hetzelfde, maar moet Toy Story 4 de Chinese blockbuster The Wandering Earth aan zich laten voorbijgaan. Zelfs het teleurstellende Dumbo bracht twee keer meer op dan Rocketman, Paramounts lucratiefste film van 2019.

Bovendien komt binnenkort The Lion King in de bioscoop en volgen in het najaar Maleficent: Mistress of Evil, Frozen 2 en Star Wars: The Rise of Skywalker. Het lijkt er dus op dat Disney voor het vijfde jaar op rij de wereldwijde box-office zal domineren.

Volgens Guy Lodge van The Guardian is dat reden tot paniek. Alle Disney-films van dit jaar zijn namelijk sequels, franchisefilms of remakes. Dat staat haaks op de visie van Walt Disney die vernieuwend uit de hoek wilde komen.

Lodge oppert dat een opsplitsing van Disney in kleinere entiteiten zoals Marvel Studios, Lucasfilm, Pixar en 20th Century Fox creativiteit in de hand zou kunnen werken, net zoals in de technologiewereld gepleit wordt voor een opsplitsing van giganten als Microsoft, Google, Apple, Amazon en Facebook.

Disney schrijft zichzelf echter aan als een collectief van diverse artiesten dat een brede waaier aan mensen overal ter wereld kan bespelen. Het nieuws dat The Woman in the Window, een project dat Disney overkocht van Fox 2000, reshoots moet ondergaan, zou echter kunnen betekenen dat de film niet binnen Disneys homogene visie past.

Bron: The Guardian