Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.08.2023

The Equalizer 3: Denzel Washington injecteert wraakengel met religieus vuur (recensie)

door Chris Craps

In 2014 nestelde Denzel Washington zich in de rol van Robert McCall, de eenzame wreker die in de gelijknamige televisieserie vertolkt werd door Edward Woodward. Met Antoine Fuqua in de regiestoel werden de daden van de wreker nog sadistischer dan in de Death Wish-films. De sequel ging dezelfde richting op en ook in dit derde deel worden de wreedheden in close-up weergegeven. Er is echter een verschil met de Bronson-franchise: Fuqua heeft meer talent in huis dan Michael Winner en in tegenstelling tot Bronson ziet Washington een verhevener doel zijn vigilante.

Fuqua trekt de reeks open door de setting te verplaatsen van de VS naar Italië. McCall richt om onduidelijke redenen een slachting aan onder gangsters. Hij raakt echter gewond en belandt in een kustdorpje. Al snel merkt McCall dat het plaatsje lijdt onder de terreur van de maffia en voelt dat hij opnieuw zal moeten ingrijpen.

De Italiaanse setting blijkt handig voor Fuqua en Washington. Niet alleen kunnen ze pittoreske locaties voor de lens brengen, maar McCall kan zo verbonden worden met katholieke iconen. Meer dan ooit is hij een wraakengel – alleen zijn vleugels ontbreken – die creperende schurken diep in de ogen kijkt wanneer ze hun laatste adem uitblazen. Fuqua laat McCall ook uit de doden opstaan als een herrezen heilige die ‘op de plaats belandt waar hij moet zijn’.

Washington neemt zijn rol bovendien bloedernstig. Als zoon van een protestantse dominee kreeg hij het religieuze vuur mee. Hij dacht er zelfs aan om zelf predikant te worden, een roeping die hem nooit helemaal verlaten heeft. Onlangs zei hij nog: “We moeten God elke dag tevredenstellen.” Hoewel zijn visie op goed en kwaad uiteraard simplistisch en extreem is, injecteert Washingtons intense spel The Equalizer 3 met een fascinerend surplus.

>>Klap

Denzel Washington kruipt voor de derde keer in de huid van wreker Robert McCall. Deze keer pakt hij de maffia aan. In het verlengde van Clint Eastwoods Pale Rider en Alan Ladds Shane.

Regie Antoine Fuqua
Cast Denzel Washington, Dakota Fanning, Remo Girone
Speelduur 1u49
Vanaf 30 augustus in de bioscoop