Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.02.2016

The End of the Tour

door Anke Wauters

Regisseur James Ponsoldt (Smashed, The Spectacular Now) en scenarist Donald Margulies bijten zich met The End of the Tour vast in het boek Although of Course You End Up Becoming Yourself van Rolling Stone-journalist David Lipsky. Het verhaal: kort na de publicatie van zijn baanbrekende roman Infinite Jest neemt sterauteur David Foster Wallace (Jason Segel) Lipsky (Jesse Eisenberg) mee op boekentournee. Dat leidt tot een intense conversatie van vijf dagen waarin beide gesprekspartners meer onthullen dan ze zelf hadden gepland.

Vooral Segel is verbluffend in deze waargebeurde roadmovie. De Forgetting Sarah Marshall-komiek toont hier een ongeziene authenticiteit. Volgens een interview op IndieWire haalde hij inspiratie uit zijn eigen perstours: “Je bent een andere persoon tijdens dat soort dingen. In het echte leven loop ik niet de hele dag te praten over kinderlijke verwondering en mijn favoriete liedjes, zoals ik tijdens de promorondes voor The Muppets deed.”

The End Of The Tour legt heel genuanceerd de moeilijke relatie tussen Foster Wallace, de simpele man, en Foster Wallace, de sterauteur en literaire hype, bloot. Jesse Eisenberg is als journalist Lipsky de katalysator van dat conflict en de kijker beseft samen met hem, na veel ijzersterke gesprekken, dat de terughoudendheid van Wallace tegenover de roem meer is dan zomaar een pose. Het resultaat is dan ook meer dan een film over een schrijver en zijn publiek, het is in de eerste plaats een film over kwetsbaarheid.

>>KLAP

Een vijf dagen durend interview tussen een Rolling Stone-journalist en de befaamde Infinite Jest-auteur David Foster Wallace levert een scherpzinnige en dialoogrijke roadmovie à la Sideways op. Het samenspel van Jesse Eisenberg en Jason Segel is hypnotiserend.

Regie James Ponsoldt
Cast Jasen Segel, Jesse Eisenberg
Speelduur 1u46
Vanaf 24 februari in de bioscoop

@ANK2D2