Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.02.2016

Brooklyn

door Ruben Nollet

Moeten we medelijden hebben met Nick Hornby? Begin deze eeuw stond de Britse schrijver te boek als een hippe flip, een man bij wie je altijd terecht kon voor spitse en geestige romans. High Fidelity blijft tot nader order een van mijn favoriete romantische komedies, in About a Boy liet Hugh Grant zien dat hij meer is dan een verzameling tics en Fever Pitch had ook zijn momenten.

Zelf scenario’s schrijven gaat Hornby echter een pak moeilijker af. An Education was dankzij de wisselwerking tussen Carey Mulligan en Peter Sarsgaard nog fris en prikkelend, maar Reese Witherspoons psychologische wandeldrama Wild had al snel blaren aan de voeten.

Brooklyn, een bewerking van de gelijknamige roman van Colm Tóibín, heeft ook moeite om een beetje opwinding teweeg te brengen. De film beschrijft hoe een jonge Ierse vrouw in de jaren vijftig haar verarmde thuisstadje Enniscorthy achterlaat om een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Ze belandt in Brooklyn, waar ze beetje bij beetje haar plek vindt.

Toen Tóibíns boek in 2009 verscheen, werd het geprezen om zijn authenticiteit en het onsentimentele medeleven waarmee hij de ervaringen van Ierse migranten beschreef. Hornby en regisseur John Crowley van goedkoop stroop beschuldigen zou niet helemaal fair zijn – dit is geen Nicholas Sparks – maar Brooklyn blijft als film toch nauwelijks aan de ribben plakken. In wezen is het postkaartcinema: mooi ingekleed en historisch nauwgezet gereconstrueerd maar zonder noemenswaardige dramatische dynamiek.

De enige die de film min of meer aanvaardbaar maakt, is de Oscargenomineerde hoofdactrice Saoirse Ronan. Hoe zij de verzameling platitudes en gemeenplaatsen een beetje kleur geeft, verdient een applausje. De rest komt niet aan haar enkels.

>>KLAP

Romantisch Iers migrantendrama met een peperkoeken hartje en een innemende hoofdvertolking van Saoirse Ronan. In America vertelde een gelijkaardig verhaal, maar dan met een donker randje en in een moderne context.

Regie John Crowley
Cast Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Speelduur 1u51
Vanaf 24 februari in de bioscoop

@RubenNollet