Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.09.2023

The Creator: Rogue One-regisseur mengt The Terminator, Platoon én Kundun in emotioneel sf-spektakel (recensie)

door Chris Craps

In het sciencefictionspektakel The Creator heeft de Amerikaanse bevolking de oorlog verklaard aan robots en AI’s. In Nieuw-Azië leeft men echter in vrede naast elkaar. De VS gaat over tot een invasie – Vietnam, iemand? – om de robotbastions en een vermeend geheim wapen te vernietigen. Joshua (John David Washtington) wordt uitgestuurd om het ding aan te pakken en zijn verdwenen vrouw (Gemma Chan) terug te vinden. Het mysterieuze wapen blijkt echter een soort jonge AI-Dalai Lama te zijn en uiteraard krijgt Joshua het niet over zijn hart om het kind uit te schakelen, wat leidt tot een aparte ouder-kindrelatie.

Gareth Edwards (Monsters, Godzilla, Rogue One) mengt hier meer genres dan je voor mogelijk houdt: sciencefiction, actie, romance, buddy movie, oorlogsfilm, roadmovie, coming of age … En die mix werkt wonderwel! Voor het verhaal plunderde hij sciencefictionfilms zoals The Terminator, District 9, Aliens, Akira en Blade Runner 2049, maar haalde eveneens de mosterd bij Platoon, Paper Moon, The Road, Firestarter en – jawel – Little Buddha en Kundun. Dat had een rommeltje kunnen opleveren, maar het scenario is niet alleen gestroomlijnd en gelaagd, het zit ook vol James Cameron-achtige actie, leuke ideeën en zelfs geloofwaardige emoties.

The Creator is natuurlijk een Hollywoodblockbuster vol speciale effecten, maar die zien er voor de verandering niet halfbakken maar volledig afgewerkt uit. Voorspelbaarheid en sentimentaliteit zijn troef, maar storen niet al te hard omdat Edwards nooit overdrijft en een snel tempo aanhoudt.

>>Klap

Gareth Edwards (Rogue One) verzoent in deze sciencefictionfilm Elysium, I, Robot, Platoon én Little Buddha. Tenet-ster John David Washington vertolkt een soldaat die in een oorlog tussen mens en robot een geheim wapen moet uitschakelen, maar dat niet over zijn hart krijgt.

Regie Gareth Edwards
Cast John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe
Speelduur 2u13
Vanaf 27 september in de bioscoop

Lees meer over: