Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.09.2023

Recensie-telex: Àma Gloria & Coup de chance

door Chris Craps

Àma Gloria

De zesjarige Cléo (Louise Mauroy-Panzani) wordt in Parijs opgevoed door de Kaapverdische Gloria. Maar dan vertrekt Gloria halsoverkop om voor haar eigen kinderen te zorgen. Omdat de band tussen Cléo en Gloria zo sterk is, mag het kind de zomer doorbrengen op Kaapverdië.

Dit intimistische drama, dat de Semaine de la Critique in Cannes opende, bevat een minuscuul verhaaltje en op een paar scènes na weinig dramatiek. Echt grote cinema kun je dit niet noemen, maar je blijft betoverd kijken omdat de jonge Louise Mauroy-Panzani zo’n schattige, spontane en indrukwekkende actrice is. Ze ís de film.

Regie Marie Amachoukeli
Cast Louise Mauroy-Panzani, Ilça Moreno Zego, Abnara Gomes Varela
Speelduur 1u24
Vanaf 27 september in de bioscoop

Coup de chance

Fanny (Lou de Laâge) is gehuwd met de rijke Jean (Melvil Poupaud). Ze botst toevallig op haar vroegere schoolkameraad Alain die ooit verliefd op haar was. Hun regelmatige middagwandelingen leiden tot een relatie. Fanny voelt zich schuldig, maar aarzelt om haar man op de hoogte te brengen. Intussen begint de jaloerse Jean iets te vermoeden en stapt naar een detective.

Woody Allen in het Frans? Het werkt. Deze lichtvoetige misdaadkomedie is een enorme verbetering op zijn voorganger, de irritante klucht Rifkin’s Festival. Zoals meestal bij Allen is het verhaal gebaseerd op dat van een al wat oudere filmklassieker, waar hij dan een flinke draai aan geeft. Met Coup de chance is het de beurt aan La femme infidèle (1969) van Claude Chabrol. Het eerste half uur is bijna identiek, maar waar Chabrol het over een perverse vorm van liefde had, heeft Allen het over hoe je geluk kunt verwerven.

Allen brengt zijn filosofie over geluk en toeval niet als een brede komedie, maar als een relatiedrama dat evolueert naar een licht verteerbare en frisse tragikomische noir. De grootste verrassing blijft echter dat de typische Woody Allen-dialogen ook perfect functioneren in het Frans.

Regie Woody Allen
Cast Lou de Laâge
Speelduur 1u30
Vanaf 27 september in de bioscoop